Caută În website

news

Directorul şcolii gimnaziale Step by Step trăieşte un moment unic! Mihaela Stafiescu, aniversare cu clasele goale!

Pe 11 Mai 2012, Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare înființa Școala Gimnazială Step by Step din București, intrând într-o nouă etapă după succesul înregistrat cu proiectul Grădiniței Bambi. Anul acesta, pentru prima data, sărbătoarea e lipsită de obișnuita bucurie a reunirii întregii comunități Step by Step în curtea școlii.

Asemenea întregului sistem educational românesc, Școala Gimnazială Step by Step se confruntă cu dificultățile provocate de criza COVID-19, însă pentru învățământul privat provocarea pandemiei este dublă. Dificultăților aduse trecerea bruscă la noi modalități și medii de predare li se adaugă provocarea supraviețuirii economice. Pentru că este o aniversare pe care care niciun director de școală nu și-a imaginat-o, o aniversare fără copii în școală, am întrebat-o pe Mihaela Stafiescu, directoarea Școlii Gimnaziale Step by Step, cum trăiește acest moment.

În fiecare an, cu câteva luni înainte de aniversare, ne întâlnim în echipa lărgită a Școlii și planificăm felul în care sărbătorim acest eveniment. Asa s-a întâmplat și la finalul lunii ianuarie, doar ca nimic din planul inițial nu a rămas în picioare odată declanșarea Stării de Urgență și suspendarea cursurilor școlare. Flexibilitatea și adaptarea la situații noi de viață sunt valori pe care le promovăm dintotdeauna, așa că am apelat la ele și am realizat că școala e acolo unde se întâlnesc mințile și sufletele noastre. De 2 luni ne ”vedem” cu elevii și părinții prin intermediul tehnologiei, aproape în fiecare zi (pentru că cine mai face diferența între o zi de miercuri și una de sâmbătă?). Deci, ce poate fi mai firesc decât o aniversare online ? Cu siguranță, va rămâne o amintire memorabilă, despre care vom pomeni cu drag peste ani.

Astăzi este ziua înființării școlii, dar cum a fost prima zi de școală, prima zi cu copii în clase?

Prima zi de activitate a Școlii Step by Step a însemnat o zi ploioasă din septembrie 2012, care ne-a dat planurile inițiale peste cap. Toți elevii clasei pregătitoare a acelui an au fost absolvenți ai Grădiniței Bambi, pentru că înființarea Școlii a fost o continuare firească a proiectului Grădiniței. Copiii erau deja familiarizați cu mediul – cu oamenii, sălile de clasă, locul de joacă. Doar rolurile se schimbaseră: s-au întors din vacanță elevi! Pe cât de firească a fost această trecere pentru copii, pe atât de emoționantă a fost pentru părinți și profesori- cu atât mai mult cu cât martori la mica ceremonie de deschidere a Școlii erau ochii înlăcrimați ai noilor veniți în comunitatea Step by Step – copii și părinți ce începeau prima zi de Grădiniță. Școala a pornit cu o mână de oameni ( copii, părinți și profesori), la demisolul Grădiniței Bambi, sora mai mică și deopotrivă mai mare a noastră.

După mai puțin de un an, activitatea școlii s-a mutat la câtiva pași distanță, pe strada alăturată grădiniței, am păstrat însă obiceiul ca începutul anului școlar să fie moment de întâlnire între membri comunității extinse – Grădinița Bambi și Școala Gimnazială Step by Step – pentru toți anii în care am fost ”vecini”.

De la o casă boierescă, la o clădire dedicată, cu sală de sport, ateliere și curte interioară. Când v-aţi dat seama că e nevoie de un nou spațiu și cât de dificilă a fost amenajarea?

A fost nevoie de mult curaj și eforturi uriașe pentru a transforma casa boierească din Cezar Bolliac într-o școală – de la reamenajarea clădirii ( și modernizarea spațiilor, fără a știrbi aerul desprins, parcă, din seriile Harry Potter) și provocările noilor începuturi până la transformarea din nucleu în Centru de Excelență, cu echipă, valori și bune practici bine definite. Nu a fost ușor , dar acum ne amintim cu drag de atelierul de artă de la subsol și primele proiecte tematice, de micile ”drumeții” pe care le făceam de la școală la terenul de sport ( aflat la cateva numere de strada distanță) și provocarea de a organiza spațiile deja neincăpătoare pentru elevii noștri. Un spațiu generos, care să permită elevilor săi să ”crească” – a fost pasul firesc în dezvoltarea Școlii. Curajul nu ne-a lipsit nici de această dată și, încurajați de echipa de suport ( formată din elevi și profesori ) – am luat-o de la capăt – căutări, amenajări, investiții uriașe! Daca a fost greu? – nespus!! Dacă am lua- o de la capăt? Oricând!

Școala Gimnazială Step by Step se definește și prin drumul făcut de la 15 copii, 2 profesori și o sală de clasă din demisolul unei clădiri la aproape 200 de elevi, 30 de profesori și alți 20 de oameni ce se ocupă de bunul mers al lucrurilor, 16 săli de clasă, laborator Stem și Atelier de Arte, Sală de sport și Bucătărie proprie. Bonusul primit e că, din 2017 am înlocuit micile drumeții spre terenul de sport cu acelea către Parcul Tineretului, aflat la 5 minute de noi.

Revenind la această “aniversare în izolare”, ce s-a întâmplat în Școala Gimnaziala Step by Step în momentul suspendării cursurilor? Cât de rapid a fost transferul către online?

Am primit vestea suspendării cursurilor și ne-am despărțit de elevii noștri cu gândul că vom reveni la școală după 10-15 zile. Fiecare copil și-a luat acasă kitul cu materiale – caiete, manuale, auxiliare etc și planul de a consolida, cu suport constant din partea profesorilor, conținuturile deja predate. Lucrurile au luat însă o turnură neașteptată și, după doar 2-3 zile, am realizat că nu ne vom întoarce prea curând la normalitatea cunoscută. Ședințele metodice s-au mutat în online și, împreună cu profesorii, am căutat variantele eficiente și echilibrate de lucru cu copiii. Tot planul de învățare asistată de tehnologie s-a bazat, de la început, și pe rezultatele consultării avute cu părinții- privitoare la accesul copiilor la device-uri si conexiune la internet, timpul petrecut în fața ecranelor și nivelul de autonomie în învățare pe care fiecare copil o are. Trecerea de la cursurile din școală la învățarea la distanță s-a făcut aproape intantaneu, pe un traseu care a lăsat însă timp copiilor și familiilor acestora să se adapteze la noua situație. Accentul s-a pus, în această perioadă, pe găsirea activităților care să îi provoace pe copii în învățare și să îi țină ancorați în realitate, încercând să respectăm însă dinamica fiecărei familii și oferind flexiblitatea de care copiii și părinții lor au nevoie, acum mai mult decât oricând.

Funcționează educația online?

După 2 luni în care educația se face exclusiv prin intermediul virtual, aș spune că da, educația online functionează. E nevoie însă de o redefinire a noțiunii – pentru că în aceasttă perioadă câștigăm abilități și competențe noi, poate neexersate în școala fizică, și suntem în pericolul de a pierde pe plan socio-emoțional pentru că, indiferent de cât de multe întâlniri online ai cu colegii și profesorii, nimic nu egalează comunicarea directă, față în față. Dacă privim partea pozitivă a lucrurilor, noi suntem în situația fericită în care alternativa Step by Step permite o adaptare perfectă la noua realitate. Centrele de activitate din alternativa step by step au putut fi implementate și în mediul virtual, cu avantajul celor 2 învățătoare de la clasă, în aceeași măsură în care, pentru ciclul gimnazial am putut organiza sesiuni de dezbatere cu elevi de la mai multe clase. Orele online trebuie privite ca oportunități de a face lucrurile altfel, de a experimenta și a aduce împreună domenii, oameni și subiecte pe care, în mediul fizic, le alăturam cu dificultate.

Există totuși și o parte economică, întunecată, a acestei perioade și nu aș vrea să trecem peste ea. Supraviețuiți? Cum plătiți acești profesori într-o perioadă în care, probabil, părinții care stau acasă cu copiii nu mai văd utilitatea plătirii taxelor?

Latura economică este, în mod clar, una din cele mai mari provocări ale acestei perioade, iar lipsa de transparență și neconcordanțele legislațive din acest domeniu ne fac misiunea cu atât mai grea. Dincolo de salariile profesorilor și a personalului nedidactic, vorbim despre chirii, linii de creditare, facturi și contracte de servicii pe care nu le putem închide, pur și simplu. Departamentele specializate au lucrat permanent pentru a găsi surse de finanțare alternative și pentru a diminua, cât de mult se poate, presiunea financiară de pe umerii părinților. Prin învățarea la distanță, părinții și-au asumat un job part-time suplimentar (mai mult sau mai puțin solicitant, în funcție de vârsta copilului) – acela de profesor. Înțelegem pe deplin faptul că eforturile sunt de toate părțile, de aceea am trecut deja prin două recalculări ale taxelor școlare. În absența unor măsuri compensatorii pentru instituțiile școlare private și fără susținerea părinților, viitorul învățământului particular românesc este practic anihilat.

Cum veți încheia anul școlar?

Finalul acestui an școlar ar fi trebuit să însemne pentru Școala Gimnazială Step by Step trecerea de la statutul de unitate autorizată pentru nivel primar la cel de unitate acreditată. Suspendarea cursurilor a dus și la amânarea, pentru moment a vizitei de monitorizare- un motiv în plus de mâhnire pentru noi. Rămânem însă cu credința că, împreună, vom depăși și această provocare, ca pe toate celelalte prin care am trecut. Continuăm învățarea asistată de tehnologie- iar platformele folosite la nivelul școlii de către elevi și profesori generează automat portofolii individuale și permit atât oferirea unui feedback în timp real, cât și o evaluare obiectivă și eficientă. Astfel, completarea caietelor specifice alternativei step by step pentru clasele primare și notarea/ încheierea situațiilor școlare pentru clasele gimnaziale se vor face fără dificultăți, pentru toți elevii noștri.

Cum vedeți viitorul an școlar în educația românească în general și în particular pentru școala dumneavoastră?

În acest moment, operăm cu o sumă de variabile- nimic nu e clar, nimic nu e sigur, veștile despre cum va arăta școala românească din septembrie se schimbă de la o zi la alta. E dificil, în acest context, să faci planuri și să iei decizii- cu toate astea, echipa noastră lucrează la toate scenariile pe care le poate lua în calcul, așa încât să fim pregătiți și să îi așteptăm pe elevii noștri într-un mediu sigur, indiferent daca asta va însemna o sală de clasă propriu-zisă sau una online. Ni se demonstrează, încă o dată, că școala e definită de oamenii săi și sunt recunoscătoare, acum mai mult decât oricând, acestor oameni pentru că împreună continuăm să creștem: copiii step by step – ca motiv inspirație și de părăsire a zonelor de confort, profesorii – resursa fără de care nimic nu e posibil și părinții – principalii noștri parteneri pe drumul devenirii.

Din aceeași categorie