De 14 ani, sunt printre cele mai bune companii de evaluatori din România. FairValue are 70 de angajaţi, toţi cu un nivel de profesionalism ridicat. Anuţa și Laurenţiu Stan au construit afacerea încet, pas cu pas, fără să știe atunci, la început de drum, că tot așa viaţa îi va pune faţă în faţă, pentru totdeauna, și la nivel personal.
Au muncit, au crezut în businessul lor și s-au îndrăgostit. Anuţa și Laurenţiu au devenit soţ și soţie, au o afacere de familie și alţi 14 angajaţi le-au urmat exemplul de învingători. Treptat, li s-au alăturat colegilor iniţiali și partenerii din viaţa privată, astfel că, în acest moment, în cadrul companiei sunt încă șapte cupluri care lucrează împreună. Concluzia? Cine se aseamănă se adună! Perseverenţa, seriozitatea și profesionalismul alături de oameni pe care poţi conta sunt așadar o “reţetă de succes”.
Cum v-a venit ideea creării unei astfel de firme? Care este povestea FairValue Consulting? Cine sunteți?
Anuța Stan: Am fondat FairValue Consulting acum 14 ani, în primăvara anului 2005. Pe atunci nu eram încă o familie, dar am gândit acest business ca pe o afacere de familie, transmisibilă unor persoane la fel de motivate și pasionate de acest domeniu. Am ales domeniul evaluării bunurilor pentru că, timp de 10 ani, am lucrat că ofițer de credite și evaluator intern într-o bancă, iar Laurențiu a făcut parte din staff-ul ANEVAR, asociația profesională sub a cărei umbrelă se află și astăzi profesia de evaluator. Am pornit noi doi (n.r. Anuța și Laurențiu Stan), iar treptat s-au alăturat echipei și alți colegi. În momentul de față suntem o echipă de 70 de evaluatori. Foarte interesant este că în cadrul companiei lucrează acum șapte cupluri de evaluatori, soț și soție, deci spiritul antreprenorial de familie este foarte dezvoltat la noi.
FairValue Consulting este pe piață din 2005. Unde ați ajuns acum, după 14 ani, ca antreprenor?
Am crescut încet și sigur, iar la momentul acesta suntem încântați de evoluția noastră ca antreprenori. Avem alături oameni foarte bine pregătiți, unul dintre lucrurile pe care am pus accent în toți acești ani fiind profesionalismul fiecăruia dintre noi și, în aceeași măsură, seriozitatea. FairValue Consulting este la acest moment printre cele mai mari firme de evaluare din țară, nu doar prin prisma numărului mare de evaluatori și a acoperirii naționale, ci și datorită experienței acumulate în toți acești 14 ani.
Care este scopul evaluării?
Evaluările sunt necesare pentru diverse scopuri, cum ar fi raportarea financiară (înregistrarea în contabilitate a valorii juste a activelor), garantarea împrumuturilor, impozitarea clădirilor, vânzarea-cumpărarea acestora sau pentru a fi utilizate în procedura insolvenței.
De asemenea, în ultimii ani a crescut cererea pentru evaluarea afacerilor, fiind un domeniu interesant și de actualitate.
Firma dvs. cu ce se ocupă, mai exact? Care sunt domeniile în care activați?
Compania noastră oferă servicii profesionale de evaluare a proprietăților imobiliare, mașinilor și echipamentelor, afacerilor, activelor necorporale și instrumentelor financiare. De asemenea, specialiștii firmei pot oferi și servicii de consultanță financiară, întocmirea studiilor de fezabilitate sau a unor propuneri de redresare a companiilor.
Printre clienții noștri se află și persoane juridice și fizice care solicită un credit bancar, compania noastră fiind agreată de 17 bănci de top din România. În ultimii ani, ponderea clienților ”nonbancari” a crescut, serviciile noastre fiind solicitate în diferite scopuri de către companii mari care activează în diverse domenii, cum ar fi producția și distribuția de energie, industria hotelieră, producția de medicamente, transporturile, industria auto, construcțiile sau producția alimentelor. Începând cu 2016, odată cu modificările aduse noului Cod fiscal, a crescut numărul rapoartelor întocmite pentru impozitare, apărând necesitatea evaluării clădirilor cu destinație nerezidențială, indiferent dacă sunt deținute de persone fizice sau juridice.
Care sunt riscurile în această profesie?
Unul dintre principalele riscuri pe care îl constatăm este intrarea în profesie a unor persoane care sunt interesate mai mult de banii pe care îi pot obține din această meserie și mai puțin de profesionalismul de care trebuie să dăm dovadă fiecare dintre noi. Evaluarea este o activitate de consultanță acordată clienților, iar un consultant bun este acela care dovedește un grad ridicat de profesionalism și este conștient de importanța efectelor pe care le poate avea rezultatul unui raport de evaluare, iar asta face diferența între un evaluator care se limitează la a “întocmi” un raport de evaluare și unul care explică clientului și implicațiile pe mai departe ale rezultatelor evaluării.
Un alt risc al profesiei de evaluator autorizat este acela de a fi contestate rapoartele de evaluare de către utilizatorii care au anumite așteptări privind rezultatele evaluării, asteptări care uneori nu pot fi satisfăcute. Probleme apar atunci când rapoartele în cauză sunt verificate de către persoane care nu au competență în acest sens, nefiind nici măcar evaluatori.
Fiind un domeniu strâns legat de cel financiar, criza din 2008 a afectat și activitatea noastră. Declinul activității de creditare bancară a condus la o scădere a cifrei de afaceri în 2009 până la nivelul din 2007. Însă, cu răbdare și perseverență, am reușit să trecem peste această sincopă și să avem o evoluție ascendentă de la an la an.
Câți oameni aveți în echipă?
Cum spuneam, suntem 70 de evaluatori care își desfășoară activitatea pe tot teritoriul țării. Rețeaua noastră natională poate prelua rapid și în paralel operațiuni de evaluare complexe, scurtând timpul de livrare a rezultatului final – raportul de evaluare.
Suntem încântați să avem în echipă colegi cu cel mai înalt grad de pregătire profesională, recunoscut prin certificarea Membru Acreditat ANEVAR – MAA. 13 evaluatori din echipa FairValue dețin această recunoaștere profesională. De asemenea, unii dintre colegi au specializarea de verificatori de evaluări, iar câțiva dintre noi activează și ca lectori la cursurile de pregătire ale asociației profesionale din care facem parte.
Este o profesie tehnică? Aveți nevoie de strategii?
Este o profesie tehnică, care presupune o pregătire profesională continuă, iar ca antreprenor nu poți înainta dacă nu gândești strategic. Noi am pornit de la început cu o strategie pe termen lung: investim în oameni, creștem încontinuu nivelul de pregătire profesională, ne câștigăm un renume în piață și, treptat, ne implicăm în proiecte din ce în ce mai mari. Astăzi, după aproape 14 ani de activitate, suntem încrezători că putem realiza rapoarte de evaluare complexe, indiferent de scopul pentru care sunt solicitate.
Strategia pentru perioada imediat următoare are în vedere creșterea în cifra de afaceri a ponderii veniturilor din evaluarea afacerilor, din rapoartele de evaluare realizate în cadrul procedurii insolvenței și din evaluarea pentru raportare financiară.
Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat?
Principala provocare a fost și este să găsim punctul de echilibru dintre așteptările clientului și cele ale utilizatorilor rapoartelor de evaluare. Printre principiile etice fundamentale ale profesiei de evaluator autorizat se află obiectivitatea, independența și imparțialitatea, adică evitarea conflictelor de interes, influențelor sau preferințelor care ar putea să afecteze judecata profesională a evaluatorului. Consider că noi am reușit să facem față acestei provocări și să ne păstrăm integritatea, indiferent de presiunile la care am fost supuși de o parte sau alta. Acesta este unul dintre motivele pentru imaginea bună de care se bucură compania noastră.
Ce profit înregistrați la sfârșitul anului? Care este cifra de afaceri?
Anul trecut am atins o cifră de afaceri de 1,3 milioane euro, doar din servicii de evaluare. Pentru anul acesta preconizăm o creștere, ca efect al diversificării serviciilor prestate și al creșterii ponderii companiilor mari în portofoliul de clienți. Marja profitului se află undeva între 15 și 20%.
Ce v-ați propus pentru 2019?
În prezent, serviciile de evaluare pentru bănci reprezintă ponderea cea mai mare în volumul de lucru și în cifra de afaceri. Anul acesta intenționăm să echilibrăm structura serviciilor, orientându-ne către realizarea unui număr mai mare de evaluări pentru alte scopuri, cum ar fi raportarea financiară, impozitarea clădirilor sau procedura insolvenței. Vom face asta printr-o organizare mai clară, pe departamente specializate, fără a afecta în vreun fel calitatea și operativitatea evaluărilor pentru bănci. De asemenea, dorim să ne asumăm și un rol de educare a utilizatorilor rapoartelor de evaluare, prin organizarea unor conferințe și ateliere pe tema evaluării bunurilor.
Ce sfat le-ați da tinerilor și nu numai, celor care vor să înceapă un business?
Să înceapă o afacere doar dacă sunt convinși că se pot implica 100% și să nu creadă că banii sunt cel mai important scop. După părerea noastră, relațiile dintre oameni, în special când vorbim despre echipa cu care lucrezi, sunt cele mai importante. Dacă ai alături de tine oameni de încredere, pe care te poți baza oricând, ai toate șansele să reușești. Dacă înțelegi că trebuie să livrezi servicii de calitate și să respecți codul de etică al profesiei pe care o practici, în timp apar și rezultatele, inclusiv cele materiale.
Cum faceți față concurenței?
Foarte bine. Învățăm de la concurență. Am avut și exemple pozitive, dar și negative, și am învățat de la fiecare dată câte ceva. Ne place să credem că am reușit să închegăm un colectiv în care fiecare se simte respectat și apreciat și ne tratăm colegii așa cum ne-am dori să fim și noi tratați – cu respect. Iar în această privință știm că nu avem concurență. Colegii noștri nu sunt subordonați, ci sunt parteneri, iar ei știu că sunt cel mai valoros activ al firmei noastre.
Care este cheia succesului vostru?
Pașii mici, dar siguri. Încăpățânarea de a proceda corect și echitabil în orice situație, indiferent de consecințe.
Care este motto-ul dvs preferat?
”Nu te aștepta ca lucrurile să se întâmple de la sine așa cum îți dorești, aranjează-le tu ca ele să se întâmple așa.” – Epictet
Este o afacere de familie. Cum este să lucrați zi de zi împreună cu soțul?
Este foarte bine. A fost ceva mai dificil la început, până am reușit să împărțim foarte clar sarcinile, iar acum aproape că nu am mai putea lucra unul fără celălalt. Fiind și personalități diferite, eu sunt mai agitată, iar el este mult mai calm, ne completăm foarte bine, iar activitățile sunt astfel împărțite încât fiecare face ce-i place mai mult. Foarte interesant este că am aplicat și acasă același mod de împărțire a sarcinilor și este foarte bine. Iar toate deciziile sunt luate de comun acord, atât la firmă, cât și acasă.
Care este atmosfera de lucru într-o firmă de succes și cum se menține la acest nivel, acum când vremurile sunt cum sunt, adică instabile?
Cu cât vremurile sunt mai dificile, cu atât atmosfera trebuie să fie, măcar la lucru, cât mai placută. Fiecare avem în plan personal diverse probleme cărora trebuie să le facem față, dar la birou încercăm tot timpul să fim cât mai pozitivi și mai veseli. Din punct de vedere organizatoric, dacă la începuturi doar discutam anumite aspecte și era suficient, după câțiva ani de activitate a apărut necesitatea unor proceduri interne și a unor aplicații informatice de gestiune a documentelor și a fluxului de lucru. Toate regulile și procedurile fiind clare și ușor de înțeles pentru toți, fluxul de lucru va decurge normal indiferent de volum. Legat de vremurile actuale, important este să fim sănătoși și să avem încredere în competența noastră. Suntem optimiști și încrezători în ceea ce ne rezervă viitorul.
Ce doreați să deveniți când erați adolescentă? Care erau visurile dvs.?
Fiind din generația “decrețeilor”, mi-am dorit să fac o facultate care să-mi asigure un post la mine acasă, în Drobeta Turnu Severin. Așa am ales Politehnica, dar nu am profesat nici măcar o zi, pentru că după absolvire m-am angajat la o bancă și de acolo am trecut la propria companie. O dorință care mi s-a îndeplinit este aceea să vin cu drag la birou și să îmi placă ceea ce fac. Mă bucur să constat că suntem recunoscuți și apreciați pentru profesionalismul și seriozitatea de care dăm dovadă.
Ce pasiuni aveți?
Am o pasiune pe care sper să reușesc să o dezvolt în viitor, designul interior. Laurențiu este pasionat de navigația pe mare.
De unde vă luați energia de a merge mai departe?
De la colegi și prieteni. Avem un colectiv tânăr și energic. Eu glumesc mereu spunând că dacă nu mă iau pe mine în calcul, avem o medie de vârstă foarte mică. Suntem din generații diferite și învățăm mereu unii de la ceilalți.
Cum vă “racolați” clienții? Care este metoda dvs de promovare a businessului?
Cei mai mulți clienți vin la recomandarea băncilor care ne-au agreat ca furnizor de servicii de evaluare. Acei clienți revin de regulă la noi cu solicitări de rapoarte de evaluare în alte scopuri. Până acum, metoda principală de promovare a fost recomandarea primită de la clienți sau parteneri de afaceri. Anul acesta am început să ne promovăm și prin campanii de marketing, rețele sociale și participare la conferințe tematice. Este foarte plăcut atunci când merg la întâlniri de networking, dau o carte de vizită și aud: ”aaa, FairValue, am auzit de voi, chiar mi-ați făcut o evaluare”. Iar eu întreb mereu: ”Ați fost mulțumit?”. Iar când răspunsul este ”Da!” mă simt tare mândră de noi.
Este mai bine să fii angajat sau antreprenor? Este mai greu sau mai ușor?
Ca orice lucru, fiecare dintre cele două variante are avantaje și dezavantaje. Însă de ceva sunt sigură: după aproape 14 ani de antreprenoriat, nu mă mai văd angajată undeva. Îmi place să îmi propun lucruri noi, schimbări, și să le pot pune în aplicare, chiar cu riscul de a nu lua întotdeauna cea mai bună decizie. Iar atunci când vezi că cei de lângă tine îți sunt alături și te susțin, ce poate fi mai frumos?
În toți anii aceștia am contat pe ajutorul soțului meu care este, cum glumim noi, “omul de la butoane”. Nu poți să ai o asemenea companie și să crezi că o poți conduce singur, pentru că ai nevoie de cel puțin o persoană care să te poată înlocui oricând. În timp, au progresat atât de mult o parte dintre colegii noștri încât știm că lucrurile sunt în permanență sub control, chiar dacă noi nu suntem la birou. Iar viitorul companiei este asigurat. Fiul nostru a absolvit anul acesta facultatea și am decis împreună că este mai bine să înceapă activitatea într-un alt domeniu, să capete ceva experiență, iar apoi îl așteptăm să ducă mai departe ce am clădit în toți acești ani.
carte de vizită
S.C. FAIRVALUE CONSULTING SRL
- București, str. Sfântul Spiridon, nr.7
- Telefon: 021.322.71.07
- Mobil: 0722.341.891-0755.099.720
- E-mail: contact@fvalue.ro