S-a născut într-o zi de duminică, 2 noiembrie 2003, în Los Angeles. Cu toate că a văzut lumina zilei într-un mediu cosmopolit, pasiunea sa pentru artă a înflorit în inima Bucureștiului. La numai 4 ani, Luca Maiorescu a câștigat primul său premiu de pictură în cadrul unei competiții UNESCO, marcându-și debutul în călătoria sa artistică. Un an mai târziu, copilul minune a pus mâna pe același premiu, în cadrul aceleiași competiții, iar de la 7 ani a început pregătirea în ale artei în cadrul Galeriei „Basil” din București.
De-a lungul anilor, Luca și-a dezvoltat constant abilitățile artistice și creativitatea. La Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București, tânărul pictor a aprofundat cunoștințele artistice și a devenit cunoscut pentru talentul său. Cu ambiție și dorință de învățare, Luca Maiorescu a urmat un stagiu de doi ani la o școală de artă din Miami, New World School of the Arts. Experiența sa în Statele Unite ale Americii i-a dezvoltat creativitatea și a stârnit interesul său pentru istoria recentă a României și pentru tradițiile culturale românești, inspirându-l să-și exprime ideile prin arta sa.
Luca este un exemplu de devotament și talent remarcabil. Cu fiecare pensulă sau creion pe care îl atinge, transformă gândurile și sentimentele în opere de artă uimitoare, demonstrând că frumusețea și creativitatea sunt fără limite. Călătoriile și pasiunea sa pentru istoria lumii și arhitectura orașelor sunt surse constante de inspirație pentru el, iar această pasiune se reflectă în operele sale, care combină fotografii inedite cu arta sa unică.
Ești un pictor cunoscut. Îți urmezi pasiunea de la o vârstă atât de fragedă…
Da! Am știut de mic care este pasiunea mea și a fost simplu. Doar am continuat să fac ceea ce mi-a adus atâta plăcere.
De unde te inspiri în realizarea tablourilor? Sunt emoții și trăiri sau…tehnică?
Răspunsul cel mai simplu și scurt ar fi: ambele. Încerc să combin și tehnica mea dezvoltată în care arăt de ce sunt capabil să fac, precum realismul, dar, de fiecare dată, pe aceeași pânză, încerc să mă și despart de asta în încercarea de a crea ceva unic, vag, precum o emoție sau trăire.
În 2016, Luca Maiorescu a fost prezent în cadrul unei expoziții internaționale notabilă, „Ex-Libris Brâncuși,” unde a impresionat publicul cu o remarcabilă lucrare de gravură dedicată celebrului sculptor. El a expus atunci alături de toți marii artiști graficieni români ai momentului: Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu, Sorin Stoiciu, Zuzu Caratănase și mulți alții.
Viaţa socială este mai bogată în România spre deosebire de SUA
Cum ți se pare lumea culturală a zilelor noastre?
Depinde de unde o privești. Din punct de vedere al artei există și încă se apreciază, pe deoparte, munca, imaginația și talentul, iar pe de altă parte, se promovează foarte mult opusul.
În ce perioadă ți-ar fi plăcut să trăiești?
Sincer să fiu, nu cred că aș fi vrut să trăiesc în altă perioadă, decât în prezent. Dacă ar fi totuși să aleg, aceasta ar fi una destul de recentă. Chiar dacă perioada renașterii în Florența ar fi un răspuns frumos, nu sunt sigur că mi-ar fi plăcut restul aspectelor vieții de atunci.
Ai fost plecat în SUA. De ce ai preferat să te întorci și să studiezi arhitectura în România?
Da, am fost plecat și am făcut o mare parte a liceului acolo. Nu pot spune absolut deloc că nu mi-a plăcut, fiindcă ar fi o minciună. Am învățat foarte multe lucruri și am trăit experiențe de viață acolo pe care altfel nu le-aș fi putut dobândi. M-am întors, însă, să studiez arhitectura aici, deoarece avem una dintre cele mai bune facultăți în domeniul acesta, după părerea mea. Nu numai asta, dar și viața socială e mult mai bogată aici spre deosebire de SUA. De-altfel, am aplicat și am fost acceptat la una dintre cele mai valoroase universități din SUA, la University of Southern California, din Los Angeles, la facultatea de arhitectură, însă am ales școala românească.
Când ți-ai dat seama că pictura nu va fi doar pasiune, o metodă de relaxare, ci și un mod de a-ți asigura un trai de excepție?
Atunci când foarte multă lume a prezentat un interes în a-mi achiziționa lucrările de artă.
În prezent, Luca se află în al doilea an de studii la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București, secția arhitectură generală, unde și-a adus pasiunea pentru artă și creativitate în lumea arhitecturii. De-a lungul anilor, Luca Maiorescu și-a expus lucrările în numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate.
Când te așezi în fața șevaletului și tragi prima linie, știi exact cum se va termina tabloul sau improvizezi, în timp ce lucrezi?
Chiar dacă îmi fac o idee generală despre cum va arăta (n.r. tabloul), niciodată nu rămâne așa. Mereu improvizez cu ce cred că arată mai bine la momentul respectiv.
Nu te întreb dacă ai o lucrare preferată. Este ca și când ai întreba părinții, care este copilul preferat. Te întreb, însă, care este tabloul care te emoționează cel mai tare? Și, de ce?
Tabloul care are cel mai mare impact este cel cu Revoluția. Este cea mai mare pictură a mea (măsoară 122x152cm) și cea la care am petrecut cel mai mult timp lucrând. Este ulei pe pânză. Am încercat să creez o lucrare cât mai complexă, de la tehnicile și materialele folosite, la documentare, la subiect. A fost pictată în Miami, în 2020, și expusă în cadrul unei expoziții din oraș. O colecționară de artă din Puerto Rico a insistat să o cumpere, însă am refuzat, dorind să aduc lucrarea în țară și să o expun românilor. Aici a fost expusă la Galeria Senso, unde, de asemenea, au existat cumpărători insistenți, dar îmi este foarte greu să renunț la acestă pictură.
La începutul acestui an școlar, Luca Maiorescu a primit din partea Uniunii Arhitecților din România premiul pentru cel mai bun proiect realizat de studenții din anul I de facultate. De asemenea, un alt proiect arhitectural îi va fi expus în luna noiembrie la Timișoara, în cadrul FAST – festivalul școlilor de arhitectură din România.
Pe tine chiar te pot întreba… Unde te vezi peste cinci ani?
În 5 ani mă văd terminând facultatea de arhitectură, deoarece tocmai ce am trecut în al doilea an. Din punct de vedere al artei, mi-ar plăcea să devină o și mai mare parte din viața mea.
Unde și cum te faci cunoscut? Te interesează promovarea, cred. Unde te pot găsi cei care iubesc pictura și care o doresc pe a ta?
Cel mai comun ar fi pe una dintre rețelele de socializare, precum Instagram (@luca.maiorescu).
Cum ar arăta un tablou, în viziunea ta, care să întruchipeze Succesul?
Dacă reușesc să creez o pictură care să mă uimească pe mine, în sensul în care să mă uit pe urmă la ea și să rămân șocat că eu, cu mâna mea am reușit să fac asta. Așa aș considera că pictura e un succes pentru mine.