Investițiile în proiectul omului de afaceri grec sunt de peste 300.000 de euro
Prima academie de motorsport din România, dedicată găsirii și pregătirii următoarei generații de piloți de circuit, a fost lansată în martie 2021 de antreprenorul de origine greacă, Georgios Ladopoulos. Sub deviza Fast*Safe*Fun, membrii clubului Junior Motorsport învață, practic și teoretic, secretele pilotajului sportiv, o ramură ce este considerată scumpă și de elită. Georgios Ladopoulos și-a propus să doboare acest mit, cel al excusivității, oferind posibilitatea tuturor copiilor și tinerilor, cu vârste între 8 și 18 ani, să asimileze tehnici de condus avansate, o gândire strategică și un spirit de echipă asemenea învingătorilor.
Sunteți președintele ACS Junior Motorsport. Cum a apărut ideea acestui proiect?
Proiectul a apărut din nevoie și cu obiectivul de a populariza motorsport în România. Având pasiunea pentru motorsport de când eram copil și, observând că, din păcate, costurile ridicate și lipsa unui proiect coerent, fluid și de anvergură în momentul de față nu permiteau tinerilor pasionați să intre în acest domeniu, am creat un model prin care putem să creștem această ramură sportivă care are și beneficii sociale și civice pe termen lung. Am căutat un model diferit de cel clasic prin care părinții se implică financiar în achiziția materialului de concurs, a logisticii și, de multe ori, preluând și sarcina de antrenori ai copilului.
Este un domeniu considerat exclusivist. Cărui tip de client vă adresați?
Tocmai modelul pe care-l aplicăm este unul care dă posibilitatea multor copii din diferite categorii sociale să se inițieze în acest sport, doborând mitul exclusivismului și descoperind talente autentice, indiferent de bugetul familial. Pană la urmă, o deschidere mai mare are beneficii pentru toată lumea. Oferind o predictibilitate financiară de la început, părinții nu trebuie să-și ajusteze mereu bugetul alocat pe parcursul anului, indiferent dacă apar situații neprevăzute, cum ar fi defecțiuni sau accidente, care sunt suportate în totalitate de clubul nostru.
Mașinile în competiții sunt puse la dispoziție din partea clubului. La ce sumă se ridică investiția dvs. în materialul sportiv?
Da, mașinile și restul logisticii sunt puse la dispoziția copiilor din partea clubului, taxele de participare sunt stabilite la început de an, iar părinții nu trebuie să facă altceva decât să vină relaxați să vadă cum performează copiii, la cel mai înalt nivel. Investițiile de la începutul proiectului și până azi, au depășit 300.000 euro, fiind nevoie ca tot timpul să modernizăm și să extindem materialul de concurs la campionate și categorii noi pentru a oferi copiilor o dezvoltare profesionistă.
Care sunt problemele cu care vă confruntați? Au existat momente de criză?
În motorsport oricând pot apărea situații limită care trebuie gestionate pe loc. Nu ne dăm înapoi, iar în momentul în care am pornit pe acest drum am știut la ce să mă aștept. Problema cea mai mare este personalul calificat pe partea de pregătire și întreținere a mașinilor, fiind un domeniu mult mai strâns și pretențios, unde un mecanic obișnuit de la un service comercial cu greu poate să facă față. Trebuie oameni dedicați, bine pregătiți și, evident, bine remunerați.
Spuneți-mi, ce presupune un pachet la Junior Motorsport? În ce constau cursurile și cum se desfășoară?
Fiecare copil trebuie să treacă prin instruire primară, adică să învețe să conducă și să controleze mașina. Sunt paisprezece module care, în funcție de vârstă, pot dura între 10-20 ore, însă cel mai important este modul în care relaționăm cu elevii noștri. Fast-Safe-Fun nu este doar deviza clubului, ci un întreg sistem de instruire pe care-l aplicăm în toate etapele, de la instruire, antrenamente și concursuri. După ce efectuăm instruirea primară, trecem la dezvoltarea abilităților de pilotaj prin antrenamente intensive, tabere și zile de teste pe circuite de viteză. Pe tot parcursul acesta, copiii mai experimentați devin mentori celor mai noi din echipă și se leagă prietenii, se crează o legătură foarte solidă între echipă și, in acest fel, se creează o comunitate, legătură care este benefică nu numai pentru performanțe sportive, ci și pentru dezvoltarea socială si emoțională a copiilor. Traseul pe care îl propunem începe cu campionatele de acomodare, cum ar fi Campionatul Național de Îndemânare, unde vitezele sunt mici, dar copiii învață tehnica și li se dezvoltă reflexele și senzorii necesari pilotajului, iar ulterior, după vârsta de 13 ani și cu minim un an la aceste campionate, pot trece la campionatele pe circuit, care sunt mai complexe și mai solicitante. Pe tot acest parcurs, copiii folosesc mașinile clubului și au alături de ei instructori experimentați, chiar din străinătate, care îi ajută să descopere secretele pilotajului.
Și dacă vorbim despre bani…
Costurile anuale încep de la 7000-8000 euro, pentru primii ani, iar după ce intră pe circuit pot ajunge la 12.000 de euro, însă, în orice caz, sunt mult mai mici față de orice alt sistem existent în țară. Până la urmă, raportul cost/performanță este unul foarte important, atât pentru bugetul familial, cât și pentru susținerea performanțelor sportive pe termen lung. Faptul că, în doar 3 ani, am reușit să avem un număr atât de mare de copii, certifică reușita sistemului nostru și ofer șansa unui număr mare de copii să intre în motorsport. Pe termen lung, acest lucru va fi benefic societății, chiar daca nu toți copiii vor urma cariera de pilot profesonist, pentru că vom “produce” niște șoferi care vor avea cunoștințe și reflexe superioare care, totodată, vor fi conștienți de riscurile vitezei necontrolate sau de situațiile-limită care pot provoca accidente grave.
Recondiționați și mașini de epocă pentru clienți din toată lumea. Un alt domeniu exclusivist. Povestiți-mi despre această pasiune… O putem numi artă?
Cum zicea un prieten, când ai o pasiune, n-ai doar una, mașinile de epocă fiind o altă pasiune de-a mea. Da, este o artă într-un domeniu exclusivist care mi-a oferit multe satisfacții, mai ales că am reușit să-l îmbin cu activități sportive, participând în raliuri istorice cum este Peking to Paris, Monte Carlo, Acropolis sau SPA. Însă, în ultima vreme, pe motiv de timp limitat, nu am reușit să-mi dedic suficient timp acestei pasiuni, dar, pe viitor, sper să găsesc timp să-mi fac și eu „damblaua”.
Sunteți perfecționist, disciplinat și vă place adrenalina. Altfel, cred că nu v-ați fi orientat către un domeniu în care competiția este pentru dvs. punctul zero. Am discutat despre business, însă, cine sunteți, de fapt, domnule Georgios Ladopoulos? Care este povestea dvs. de viață?
Nu cred că am ceva deosebit de povestit, pur și simplu îmi place să fac lucruri bune și benefice oamenilor de lângă mine. Familia mea mă susține și împărtășește pasiunile și asta este un lucru important. Aventura este în sângele meu, tocmai de asta am ajuns student în România, plecând de la o vârstă fragedă din Grecia, pe cont propriu. Nu mă dau ușor bătut, chiar și în cele mai grele situații și nu mi-e frică să experimentez noul, exact cum am făcut și în cazul Junior Motorsport, cu toate că unii apropiați cărora le-am prezentat proiectul îmi spuneau că sunt nebun…
Lucrați cu oameni și cu mașini. Din experiența dvs., cine este mai ușor de șlefuit?
Aș preciza că lucrez, nu cu oameni în general, ci cu copii și cu mașini. Fac această diferențiere, întrucât copiii nu au concepții prestabilite și este, dacă știi cum, mai ușor să fie “modelați”. Mașinile cu care lucrez sunt ca oamenii, cu fițe, cu greșeli, cu lipsuri, ruginite și cu vicii ascunse. În cazul ăsta, trebuie demontate și lucrat la fiecare piesă în parte ca să-i dai strălucirea de altădată. Nu știu dacă cu oamenii maturi aș reuși să fac asta…
Ce înseamnă succesul pentru dvs.?
Succesul este faptul că mă culc în fiecare seară cu un zâmbet și mă trezesc cu pofta de a continua ce am făcut în ziua precedentă.