Urmează-ţi visul întotdeauna! Când lumea întreagă începuse să tremure de teama coronovairusului, doi pensionari din Cluj-Napoca au luat drumul Africii, într-o misiune umanitară. Trecuţi de 80 de ani, Voichița și Jean Maiorescu sunt, de altfel, obişnuiţi cu călătoriile în jurul lumii.
Soţii Maiorescu au revenit în România, în plină pandemie, după câteva săptămâni petrecute în Uganda. S-au autoizolat la domiciliu 14 zile şi nu au absolut niciun simptom al infectării cu noul coronavirus. În Africa nu izbucniseră cazurile de infectare, aşadar nu era inclusă pe lista zonelor cu risc. Iată povestea de succes a unor oameni care au ştiut pe ce să mizeze.
La începutul lunii martie, cei doi soți au plecat într-o misiune umanitară condusă de Claudia Bauer Ölert, pentru a ajuta două orfelinate din Uganda. “Întâlnirea cu cei 300 de copii orfani ne-a răvăşit. Cu toate că trăiesc într-o sărăcie de neimaginat pentru noi, copiii africani sunt extrem de afectuoşi, de prietenoși, de recunoscători şi atât de fericiţi cu nimic. Oferă foarte multă afecţiune fiind şi dornici, în acelaşi timp, să primească. Se aruncau în braţele noastre mângâindu-ne pe obraji”, ne povesteşte Voichiţa, afectată şi de această situaţie din viaţă, care nu are legătură cu actuala suferinţă a planetei, de care este preocupată lumea, şi anume, pandemia. A fost o deplasare solicitantă emoțional şi fizic, însă satisfacţia trăită a anulat orice urmă de oboseală.
“Unul dintre cele două orfelinate vizitate se afla undeva, la 2.000 de metri înălțime. Am ajuns tare greu, pe jos, iar acolo nopțile au fost reci. În prima noapte am cerut ceva mai gros de acoperit, pentru că ei se învelesc doar cu niște pături subțiri, si am primit un vas cu apă fierbinte pe care să mi-l pun la picioare”, a continuat Voichița, care acum încearcă să facă rost de cât mai multe pături pentru a le trimite orfanilor din Uganda.
Asociația din Cluj-Napoca asigură hrana pe un an de zile celor două orfelinate din țara africană, dar si altor copii de prin sat, care se adună la masă. “Le-am cumpărat și câteva capre, pentru că aceasta este singura lor sursă de carne. Este o sărăcie crâncenă”, ne mărturisește Voichița, plină de amărăciune.
Pasionaţi dintotdeauna de călătorii, soții Maiorescu au o poveste de viaţă ce ar face invidioşi pe mulţi. Ardeleni la origini, Voichiţa şi Jean s-au cunoscut cu ani mulți în urmă în Los Angeles, s-au căsătorit și împreună au început să cutreiere lumea. Până în present, si-au trecut în palmares peste 80 de ţări vizitate, iar în unele au ajuns și de două ori, cum ar fi: Chile, Peru, Costa Rica sau Argentina. Chiar dacă s-a întâmplat să mai aibă și probleme de sănătate, niciodată nu au abandonat o călătorie, oricât de greu le-ar fi fost.
După ce au ieşit la pensie, Voichița și Jean au părăsit SUA şi s-au întors acasă, la Cluj-Napoca. Asigurați financiar, ce doi soţi au putut să-şi satisfacă pe mai departe viaţa la care au visat. Ataşamentul faţă de nou, de curiozitate și de libertate i-a determinat să nu cunoască graniţe, graniţele plafonării.
În timp ce Voichiţei îi place să viziteze ţări pentru fauna şi vegetaţia aparte, Jean alege oamenii. El este pasionat, printre altele, de limba fiecărui popor cu care se intersectează. Adoră să converseze cu localnicii și, întotdeauna, înainte de a ajunge într-o ţară străină, învaţă câteva fraze în limba respectivă. Nici nu îi este greu! Vorbeşte engleza, spaniola, franceza, italiana, portugheza, rusa, maghiara, chineza. “Și țigănește”, glumește el.
Jean a emigrat în Statele Unite în 1980, unde deja o parte din famila sa emigrase la început de secol 20, făcând parte din acel val de ardeleni care a plecat în goana după aur. Aflat la vârsta mijlocie pe-atunci, s-a adaptat, totuşi, cu uşurinţă vieţii din Lumea Nouă. Fără să se lase purtat de val, în ţara tuturor posibilităţilor, Jean a avut un singur scop: să aprofundeze şi să cultive obiceiuri, care să-i aducă succesul pe termen lung.
Din pasiunea pentru limbi străine a scris, în urmă cu câţiva ani, o “carte de buzunar” ce cuprinde expresii uzuale în 400 de limbi. Cele mai multe exemplare au fost oferite prietenilor, iar banii din cele vândute au fost donaţi orfelinatelor din Uganda. A mai publicat o carte de 200 de pagini cu cuvinte formate din 3 litere, adunate din 1700 de limbi, doar din pasiune pentru curiozităţile lingvistice. O muncă de documentare enormă, am putea spune.
Soţia sa, fost profesor de limba şi literatura română la Liceul “Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, îi împărtăşeşte pasiunea pentru scris. Voichiţa ţine un jurnal de călătorie pentru a-şi aminti tot timpul locurile şi trăirile. “Când vezi prea mult într-un timp scurt este foarte greu să îţi aminteşti detalii”. Ar fi tentată să publice acest jurnal, însă se simte apăsată, zice ea, de responsabilitatea cuvântului scris, fiind foarte exigentă prin natura profesiei. “Până şi Caragiale căuta cuvântul potrivit, chiar şi două zile”.
Deşi nu au o țară preferată, cei doi clujeni au locuit luni de zile în diverse locuri, cum ar fi: Insula Saint Martin din Caraibe, Australia, Canada, alegând traiul simplu şi uman, nefiind pasionaţi de lux, resorturi sau excursii organizate.
Nu au o ţară preferată dar au un continent pe care îl iubesc: Africa, spaţiul lor de suflet. “Am fost deja în 12 ţări de pe acest continent. De fiecare dată când ajung acolo, parcă trăiesc un déjà-vu. Știu că pare ciudat, dar mă simt de parcă aş fi trăit acolo într-o altă viață. Până şi aerul mi se pare familiar”, ne povestește Voichiţa.
“Tot ce trebuie să faci este să îţi urmezi visul, să descoperi cum să îţi foloseşti talentele pe care le deţii şi să le fi util altora cât mai bine cu putinţă. Urmează aceşti trei paşi şi te vei afla pe drumul spre realizarea visului tău, oricât de mare ar fi el!” spune Jeffrey D. Smith în cartea sa.
Voichiţa şi Jean Maiorescu au respectat cei trei paşi ai lui Smith, fără să fi citit această carte, şi au reuşit. Viaţa lor este un succes! Au dat valoare vieţii lor!