Sunteți CEO EXEC-EDU, una dintre companiile de succes din România, ce activează în industria de training și consultanță. Care este povestea EXEC-EDU? Cum a luat ființă și care a fost „fundația” acestui business?
EXEC-EDU are azi 18 ani de prezență constantă pe piața programelor de training pentru manageri și antreprenori. Am crescut odată cu piața, înțelegând și, uneori, anticipând nevoile clienților, care au evoluat alături de noi. EXEC-EDU a luat ființă în 2005, fiind creată de ASEBUSS, o școală de afaceri de top care oferă un program Executive MBA româno-american acreditat național și internațional. Una dintre dorințele noastre a fost să ne creem o echipă de practicieni, persoane cu experiență de business, care să vorbească aceeași limbă cu cursanții lor, să le înțeleagă provocările și să împărtășească din exemplele și poveștile lor, pentru a aduce orice concept într-o zonă foarte aplicată. Astfel de comunități, pe care le întâlnim de obicei în programele complexe de management, sunt extrem de apreciate la nivel global, fiind un spațiu unic, colaborativ și viu, unde toată lumea contribuie, atât trainerii, cât și cursanții, punând în comun experiență, lecții de viață care cumulează, împreună, sute de ani. Iar asta este foarte valoros pentru participanți. Astăzi, EXEC-EDU are peste 20.000 de absolvenți la nivel regional, peste 70 de programe de management și leadership în portofoliul de cursuri, Gold Award pentru cea mai bună școală de training din România, 10 certificări și licențe naționale și internaționale și o echipă formată din 45 de experți respectați și recunoscuți ca lideri și formatori de top în România.
Unde se situează, în momentul de față, EXEC-EDU, dacă ne referim la portofoliu, pe piața de traning/coaching?
În cei 18 ani de activitate, EXEC-EDU a avut un rol activ în evoluția și maturizarea pieței de training. În anul înființării, 500 de cursanți din circa 60 de companii au participat la programele EXEC-EDU. Prioritare pentru organizații în acel moment erau cursurile de hard skills, precum managementul lanțului de aprovizionare, marketing, finanțe sau managementul stocurilor. În prezent, un procent mare al cursanților EXEC-EDU, care doar anul trecut au ajuns la circa 2.000, se îndreaptă către programe de leadership și dezvoltare a abilităților manageriale, iar cursurile de wellbeing au devenit o prioritate pentru strategiile de retenție și engagement. Portofoliul de cursuri a devenit din ce în ce mai diversificat, fiind în continuă schimbare, în funcție de tendințele și nevoile clienților.
Cu ce provocări s-a confruntat, de-a lungul timpului, compania pe care o conduceți?
Aș menționa doar faptul că am trecut cu bine peste două 2 crize – una economică, în 2009 și una sanitară, în 2020, în timp ce alte companii similare s-au prăbușit. În martie 2020, de pildă, când agenda de cursuri era plină pe următoarele 6 luni, am fost nevoiți să anulăm absolut toate sesiunile și am făcut printre primii trecerea la livrarea pe platformele online, gestionând rezistența venită din partea clienților, dar și a trainerilor. În afară de criză, unde ne-am reinventat și am făcut rapid schimbări, pentru a ne adapta cât mai bine noilor realități, am întâmpinat și alte provocări, însă ceea ce ne-a ajutat să rezistăm a fost echipa extraordinară – atât trainerii, cât și colegii mei din staff.
În ultimii ani au apărut profesii care pentru mulți pot crea confuzie. Printre acestea se numără coachingul. Ce înseamnă coachingul și cât este de important pentru un antreprenor?
Într-adevăr, există foarte multă confuzie în piața legată de profesia de coach. Mulți o confundă cu mentoringul, consilierea, consultanța sau chiar cu psihoterapia sau cu unele forme de dezvoltare personală și autocunoașterea. Sunt multe definiții frumoase ale coachingului, dar o voi menționa pe cea mai simplă dintre ele: coaching-ul este acompanierea dialogului clientului, centrat pe obținerea de rezultate. Este un parteneriat, în care coach-ul însoțește clientul, cu empatie și prezență, către descoperirea și accesarea propriilor resurse. Premisa acestei acompanieri este că omul din fața mea ȘTIE, POATE și ARE cu ce.
Coaching-ul este util oricărei persoane, fie ea manager, antreprenor sau contributor direct, la fel cum este utilă pentru orice individ care se simte blocat, are o provocare pe care nu o poate depăsi sau o aspirație, un vis, un obiectiv. Un bun coach schimbă cadrul de referință al problemei și, prin întrebările pe care le adresează, îl ajută pe client să capete o altă perspectivă. Mulți manageri vin la noi, în primă fază, pentru că le pune compania la dispoziție niște sesiuni de coaching, după care își dau seama că, de multe ori, un partener de drum, indiferent de obiectiv, îi ajută să avanseze mai rapid, provocându-l, dar în același timp oferindu-i susținere și suport emoțional.
De ce până la inventarea acestui termen/proces de dezvoltare/ program oamenii puteau să performeze și în absența lui? Care sunt schimbările relevante survenite în societate, cele ce determină necesitatea unui coach?
O sumedenie de personalități și lideri faimoși, printre care Steve Jobs, Bill Gates, Bill Clinton sau Tony Robbins recunosc că nu ar fi ajuns atât de departe fara ajutorul unui coach. Înainte de asta, puteai regăsi un bun coach în persoana unui prieten bun, cel mai probabil, genul de prieten care îți oferă acea doză echilibrată de empatie, ascultare și provocare, cum spuneam mai sus. Cred că nevoia actuală, de a accelera succesul, în loc să înveți pas cu pas, din propriile erori, vine și din viteza cu care se întâmplă azi lucrurile, din nevoia de a te antrena pentru a-ți flexibiliza gândirea și a deveni mai adaptabil, dispus să accepți și să descoperi noi perspective sau căi de rezolvare, cât mai rapid. Ritmul vieții s-a schimbat, trăim într-o viteză amețitoare, în care este foarte dificil să luăm decizii și devenim confuzi, fără focus și, deci, fără rezultate. Un coach poate fi răspunsul care te ajută să iei cele mai bune decizii și să îți clarifici și urmărești obiectivele.
De-a lungul carierei dvs. ați sesizat diferențe majore între clienții dvs? Mă refer aici la potențialul lor de înțelegere. Și dacă da, sunteți un fel de „vrăjitor” al comunicării?
Sigur că sunt diferențe. În școala de coaching pe care am absolvit-o, am învățat un lucru, care m-a ajutat să mă repoziționez față de dorința de a fi, cu orice pret, de ajutor. Este responsabilitatea clientului să facă schimbările pe care le dorește. Întâlnesc persoane aflate în diverse stadii de evoluție și conștientizare, care abia încep călătoria de autocunoștere, dar și altele care fac un salt rapid, atunci când le oferi acel cadru de siguranța și ascultare din sesiunile de coaching. În training se întâmplă la fel, chiar dacă nu intram în zone atât de profunde, în schimb participanții capătă o înțelegere diferită a propriei persoane prin raportarea la ceilalți colegi de curs. Însă nici în coaching, nici în training, nu există rețete și nici poțiuni magice.
A fi lider se învață sau este o calitate cu care te naști?
Ambele. Dar leadership-ul începe cu propria persoana. Nu poți fi un lider bun, dacă nu știi să îți urmezi propriile obiective, dacă nu ai un scop clar, dacă nu te cunoști pe tine însuți și nu lucrezi tu cu tine. Iar toate aceste lucruri se învață!
Care sunt metodele prin care îi determinați pe clienții dvs. să vă însoțească în această călătorie plină de cunoaștere?
Folosim metode de training variate, axate pe învățare experiențială. Metodele diferă de la un curs la altul, la fel și instrumentele, exercițiile, studiile de caz sau role-play-urile pe care le utilizăm. Există un instrumentar foarte divers, care încurajează schimbul de idei și interactivitatea.
Care este diferența între marketingul propriei persoane (ca manager) și cel al unui business? Nu se întrepătrund?
Este o graniță foarte fină, da. Cursanții vin la noi datorită trainerilor, care au o reputație excepțională și un brand personal puternic. În acest domeniu, totul se raportează la oameni, deci nu poți face doar branding de companie sau de produs.
Cine este Oana Scarlat în afara interacțiunii cu clienții săi? În afara cursurilor și a implicării ca CEO în companie, pe scurt.
Am avut șansa ca pasiunea mea – dezvoltarea continuă – să se regasească în jobul meu, iar acest lucru mi-a dat foarte mult avânt. Deci cursurile sunt parte din viața mea și dincolo de rolul actual și vor continua să fie. Înainte de toate, dincolo de diversele pălării – mamă, manager, trainer și altele – sunt un om curios, autentic, optimist și destul de ambițios, cu multă putere de munca și energie și cu o mare nevoie de libertate și independența, în toate formele sale.
Și ca să încheiem cu brio povestea de succes a EXEC-EDU, vă rog să îmi povestiți sau chiar să-mi enumerați ce tip de cursuri găsim în compania dvs.?
La EXEC-EDU puteți găsi o paletă foarte diversificată de programe, dar sunt peste 70 de tipuri de cursuri pentru manageri. Pe cele mai multe le organizam în regim personalizat, pentru companiile cu care lucrăm, dar avem și cursuri deschise, printre care cursuri de leadership și educație de business, comunicare, vânzări, finanțe sau negociere.