Caută În website

news

Andreea Ivan povestește despre cum a trecut de la cinematografie la business în transporturi

Provocările vieții ne pot aduce succesul dacă le îmbrățișăm și le transformăm în țeluri de atins. Cu toții avem visuri despre cine, cum ne dorim să devenim, despre ceea ce vrem să construim, iar uneori provocările vieții ne duc pe căi nebănuite și nebătătorite ale existenței. Aflăm despre cum poți da viață visurilor tale, cum le poți îmbina cu dezvoltarea unui business de succes de la Andreea Ivan, CEO la Pegasus SCS. 

CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii de logistică din România consideră că succesul este garantat atunci când faci totul cu pasiune! 

Sunteți CEO și general manager la una dintre marile companii de comisionare vamală, logistică și transport din România. Cum ați ajuns la această performanță? 
Performanța, în opinia mea, se clădește cu pași mici şi implică o muncă plină de pasiune şi dedicare. 

Ce reprezintă pentru dvs. această afacere? 
O mare satisfacție că „se poate”, mai ales după 2006, când activitatea de comisionare vamală s-a restrâns. Mărfurile provenite din Comunitatea Europeană n-au mai necesitat servicii de vămuire, astfel că mulți agenți (brokeri vamali) nu au mai avut activitate. Atunci a fost o mare provocare în a ne susține cu servicii de înaltă calitate, diversificate în domeniul transporturilor și logisticii, și mai ales relaționarea cu clientul la nivelul exigențelor unor proiecte speciale Time Critical, în care nu știi dacă timpul ți-e prieten sau dușman. Da, o mare provocare… 

Care este povestea din spatele Air Sol SRL și cum a ajuns ea să fie parte din Pegasus SCS? 
Air Sol a fost primul vis și prima companie de vămuire și transport pe care am deschis-o și al cărei nume s-a născut din discuțiile mele cu câțiva colegi în perioada în care lucram la Castel Film. Soțul meu se ocupa atunci cu derularea prin terțe companii a transporturilor urgente pentru producțiile cinematografice ale vremii. Vorbim despre recuzită și costume care trebuiau să vină peste noapte de peste mări și țări, la fel și pelicula, o marfă foarte sensibilă – care se importa și apoi trebuia să plece în siguranță la procesat spre marile laboratoare din lume –, echipamente și aparatură de mare finețe etc. Vorbim de anii ’95-’97 până în 2000. Numele Air Sol venea de la rachetele cu același nume aer-sol sau sol-aer. Avea rezonanța și vibrația pe care încercam să o imprimăm activității noastre, fără nicio legătură cu rachetele militare. În 2006 activitatea vamală s-a reconfigurat, legislația vamală europeană s-a aplicat și în cazul României ca țară aderentă la Uniunea Europeană și astfel activitatea companiei, care era bazată prioritar pe brokeraj vamal, s-a restrâns în mare măsură. Atunci au venit la mine cei din conducerea Pegasus Courier, cu care am făcut un joint-venture pe parte de comisionare vamală și transporturi. 

Dar nu v-ați oprit aici… 
În 2006 s-a înființat Pegasus SCS (Supply Chain Solutions), joint-venture româno-britanic al cărui management a venit cu o vastă experiență în domeniul transporturilor, curieratului, comisionării vamale și logisticii. Echipa era formată parte din conducerea Air Sol, printre care mă număr și eu ca fost acționar-asociat, și parte din Pegasus Courier. Aceștia din urmă aveau și un acționar britanic, pasionat și implicat, care în 1997 a venit în România cu ideea curieratului pe bicicletă. Așa a început distribuția de plicuri și coletărie mică în București. Cu bicicleta, pentru evitarea traficului și a întârzierilor. 

Compania a cunoscut succesul la scurt timp după înființare în România. Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat? 
Toate-s vechi și nouă-s toate… În 2006 veneam deja cu o experiență de aproape 10 ani, apoi am învățat lucruri noi unii de la alții. Sediul nostru era în vama Aeroportului Otopeni, știam deci cel mai bine ce avem de făcut în domeniul vamal și aerian, majoritatea dintre noi având cursuri IATA (International Air Transport Association) și de brokeraj vamal, dar era momentul pentru mai mult. Ne-am prezentat, așadar, și liniilor maritime și am dezvoltat businessul și pe segmentul acesta de transport, pe care nu îl mai făcusem niciodată. Urcam personal în containere și asistam la încărcarea și amararea paleţilor de marfă. Imaginați-vă că marfa se încărca în mijlocul țării și trebuia să ajungă în mijlocul Americii sau al Chinei. Valurile mărilor și oceanelor – că era vreme calmă sau furtună cât de mică – nu trebuiau să „deranjeze” ceea ce cu încredere ne-a angajat clientul nostru să livrăm. Logistica de mărfuri a fost iar o provocare și ne mândrim că avem echipe dedicate pentru proiecte internaționale cu standard ridicat, solicitate de companii multinaționale renumite în domeniul medical, Biopharma, IT și cinematografie, iar majoritatea producțiilor cinematografice internaționale, hollywoodiene, care se filmează în România trec și prin mâinile echipei noastre, asigurând comenzi și transporturi dedicate în această industrie care pentru mine a rămas de suflet. 

Care este atmosfera de lucru într-o companie care se vrea de succes, mai ales acum, când vremurile sunt instabile? 
Voi răspunde scurt de această dată și veți înțelege perfect: echipa este ca o familie, interconectată, iar principiul este „Toți pentru unul, unul pentru toți”! 

Având în vedere contextul economic actual din România, cum vedeți legislația din domeniul afacerilor? 
Încercăm să fim flexibili și să ne adaptăm legislației. Am fost printre primele companii din România acreditate și certificate AEOF, adică operator economic autorizat (AEO) care îndeplinește criterii determinate la nivel comunitar-european privind sistemele de control, solvabilitatea financiară și respectarea cerințelor vamale pe simplificări vamale, securitate și siguranță. 

Cine este Andreea Ivan în afara companiei? 
Andreea Ivan este un om ca oricare altul. Este fiică, mamă a doi băieți minunați, este femeia care, cu toate încercările vieții (nici puține, nici ușoare), încearcă să rămână zi de zi în fiecare rol cu rostul pe care și-l asumă. 

Credeți că trăim încă într-o lume a bărbaților? 
Inteligența și creativitatea cred că ar trebui să ne ajute mult în a ne da seama înaintea oricăror categorisiri că suntem oameni, iar viața ne pune pe fiecare acolo unde ne este locul. Ce aș putea spune despre bărbații bucătari iluștri, care sunt mai mulți decât femeile, sau despre creatorii de modă, de exemplu? Pentru mine nu există o lume a bărbaților sau a femeilor, ci o lume a oamenilor, în a căror asemănare cred nebunește! 

Care este mottoul după care vă ghidați în viață? 
Sună cunoscut, sunt sigură: „Cunoaște-te pe ține însuți!”. 

Ce doreați să deveniți când erați adolescentă? 
Hmm… aici este un subiect sensibil. Îmi doream în secret să devin actriță. Mi-am urmărit foarte mult mătușa (sora tatălui), actrița Ligia Dumitrescu, o femeie foarte frumoasă în tinerețe și talentată. Ea avea un palmares de aproximativ 70 de piese de teatru, majoritatea susținute la Teatrul Dramatic „George Bacovia” din Bacău, și ceva filme, dar viața cred că m-a dorit în alte roluri, de care sunt mândră. În fond, viața însăși e o scenă… 

„Andreea Ivan este un om ca oricare altul. Este fiică, mamă a doi băieţi minunaţi, este femeia care, cu toate încercările vieţii (nici puține, nici ușoare), încearcă să rămână zi de zi în fiecare rol cu rostul pe care și-l asumă”

Ați lucrat la Castel Film. Care este sau care a fost legătura dvs. cu lumea cinematografiei? A fost utilă această experiență pentru pasul următor în carieră? 
O parte din vacanțele de vară mi le petreceam în culisele teatrului și îmi plăcea… Îmi plăceau actorii, decorurile, costumele, lumea asta era fascinantă pentru mine, de aceea nu a fost greu ca magnetul să mă atragă spre Castel Film, o lume nouă, a producției cinematografice, care tocmai își deschidea porțile la începutul anilor ’90. Am fost norocoasă să lucrez 5 ani pentru câteva producții internaționale, cu niște oameni deosebiți care m-au învățat să muncesc cu pasiune, să pun suflet în tot ce fac. Lecția lucrului bine făcut acolo am învățat-o. Sunt recunoscătoare și astăzi pentru această lecție învățată la Castel Film. 

Sunteți și psihoterapeut. Este un domeniu despre care se poate vorbi foarte mult. Spuneți-ne, vă rog, cum ați ajuns (și) aici… 
În funcție de starea pe care o avem, citim sau urmărim un film cu un subiect anume sau facem tot felul de activități specifice, nu? Da, a fost ca o pasiune, dar o pasiune izvorâtă dintr-o nevoie de ceva nou pentru evoluția mea, pentru un alt nivel de înțelegere într-o lume de haos emoțional al unei generații la răscruce. Fac parte din generația „decrețeilor” și am avut de înfruntat și trecerea de la comunism la democrație, cu schimbări de mentalitate, educație și realiniere la ce este mai actual la vecinul de peste gard. Aș fi naivă sau nepăsătoare să spun că-i ușor. Nu-i ușor! Ei bine, a fost un moment în care starea mea m-a condus spre studii de psihologie și specializare în psihoterapie integrativă, plus un master în tehnici de comunicare. 

Ce hobby-uri mai aveți? 
Citesc, călătoresc, iubesc ce-i frumos sufletului meu… 

Care este cel mai înalt prag pe care doriți să-l atingeți în afacere? 
Și eu mă las surprinsă… 

Ce v-ați propus pentru 2019? 
Continuarea proiectelor începute alături de partenerii noștri și dezvoltarea de noi proiecte frumoase, așa cum știm noi mai bine. 

Care sunt planurile companiei pe termen lung? 
Domeniul logisticii și transporturilor este un business unde nu ne permitem greșeli sau întârzieri. Clientul nostru ne acordă încredere, așa că noi ne dorim să ne dedicăm cu profesionalism și la standarde înalte pentru a oferi cele mai bune și eficiente servicii. 

Care a fost – sau care este – cel mai greu lucru pentru dvs.? 
Greul pentru mine înseamnă provocare, risc și ieșire din rutină, ceea ce îmi place și îmi dă satisfacție. Așa am privit provocarea, pornind de la cât de grea este o naștere naturală la o femeie, apoi nașterea și creșterea unei afaceri sau lupta pe piața concurențială a zilelor noastre. Nu-i ușor… 

Ce sfat le-ați da, din această poziție, celor care vor să înceapă un business? 
Să creadă în visul lor și să muncească doar ceea ce le place, să nu fie roboți, să o facă cu plăcere, cu pasiune și succesul le va fi garantat. Asta este singura rețetă pe care am găsit-o! 

Din aceeași categorie