Caută În website

news

Cristian

Cristian Jidiuc și-a transformat hobby-ul în afacere

Poate un business mai puţin obișnuit, SAKURA este prima Școală de limbă Japoneză din România cu profesor nativ certificat, un concept despre cunoașterea limbii și culturii japoneze adus în stare autentică.

Cristian Jidiuc, pasionat de cultura japoneză, a adus inovația în educație. În interviul nostru, el dezvăluie cum viziunea sa a transformat învățământul, oferind studenților o experiență personalizată, cu profesori japonezi dedicați. Jidiuc a deschis astfel uși spre o învățare autentică și inovatoare.

Cristian, povestește-ne, te rog, despre SAKURA. Cum a început povestea acestei inedite afaceri?
Este o poveste de roman, aș spune eu (râde). În primul rând, dragostea mea pentru limba și cultura japoneză s-a născut la 19 ani, când am avut șansa de a studia pentru trei luni în Japonia, perioadă care mi-a rămas profund întipărită în minte. După mai multe încercări în domenii diferite legate de Japonia, mă refer la traduceri și turism, am hotărât să înființez o școală de japoneză. Nu exista nimic de acest gen în 2011. Așa a luat naștere SAKURA, care înseamnă Floare de cireș, prima școală privată acreditată de Ministerul Educației. Povestea Școlii Japoneze SAKURA a început printr-o durere, pentru că am trecut printr-o perioadă foarte dificilă în plan personal, divorțul de prima soție, mama băiatului meu, Răzvan, și decesul tatălui meu, iar frustarea și durerea resimțite la momentul respectiv au trebuit să refuleze undeva. Am încercat cursuri de dans, apoi de actorie, dar parcă simțeam că nu acela este drumul meu. Lucram ca ghid turistic pentru turiștii japonezi pe vremea aceea, în 2011, așadar nu eram străin de ceea ce înseamnă limba și cultura japoneză. 
Se spune că doar când ai parte de ceva extrem poți lua decizii radicale, de asemenea, când ai puterea dată de emoție când ești îndrăgostit ori când suferi o traumă majoră. La mine a fost partea negativă triggerul care m-a determinat să fac o schimbare în viața mea. Așa că am înființat Școala de Limbă Japoneză SAKURA, în anul 2011. Aceasta a fost schimbarea sau hai să-i spunem provocarea.
Primii angajați ai școlii au fost un profesor nativ japonez și două profesoare românce. Am început cu 15 studenți. În scurt timp, am mai angajat și alte profesoare și încet-încet numărul studenților a crescut.
La puțin timp de la înființarea școlii, primele două profesoare au hotărât să plece, deschizându-și propriul centru de limbă japoneză.
Fiind surprins de decizia lor, o perioadă am observat evoluția centrului deschis de acestea. Am realizat însă că eu puteam gândi școala de limbă japoneză la un alt nivel. Evoluția mea și a școlii SAKURA au început de fapt când m-am oprit din a studia ce fac alții și am început să dau frâu liber ideilor mele. 

Ți-ai dorit dintotdeauna să ai propria afacere?
Fiind IT-ist la bază, am gândit totul structurat și mi-am urmat propriul drum. Aveam mereu în minte sentimentul că pot crea ceva măreț prin propriile puteri. SAKURA a fost ca un hobby inițial, dar părinții mei au investit financiar în mine pentru că au crezut în proiect și în determinarea mea de a crea o școală de limba japoneză după standarde internaționale. Din 2011, timp de cinci ani, doar am investit în școală, n-am avut niciun profit, decât emotional. Cheltuielile – salariile profesorilor, chiria, utilitățile, dezvoltarea școlii – erau mult peste încasări, adică peste taxele studenților. Pasiunea și urmarea visului indiferent de probleme  au devenit profitabile în 2016, când pentru prima oară, într-o lună de vârf, am atins pragul psihologic de 100 de studenți plătitori.

Te-ai gândit, la un moment dat, că poți să investești, dar să și pierzi?
Sincer, nu. Nu m-am gândit niciodată că voi pierde și mă voi reorienta. Vedeam SAKURA mergând înainte orice ar fi, potențialul era enorm și depindea doar de mine să îl transform într-o afacere. După moartea tatălui meu, am cunoscut-o pe cea de-a doua soție la cursurile de actorie, iar împreună am crescut proiectul SAKURA. Pentru mine, iubirea înseamnă să fiu în spatele unui om care să înflorească în fața mea, așa că ea a devenit imaginea SAKURA; avea apariții în presă și TV, era vârful de lance, ca imagine. În spate era multă muncă, iar eu aveam grijă să nu fie nicio problemă la niciun nivel. Încet, încet, ne-am regăsit într-un impas în plan emoțional și am divorțat. A fost crunt pentru mine să trec din nou prin această experiență dureroasă. Răzvan, fiul meu, m-a ajutat să depășesc momentul. Cum ”Ce nu te omoară, te face mai puternic”, m-am ambiționat și, după divorț, procedură care a durat un an, am realizat că pot înflori și singur. Cel mai mare regret este însă că am pierdut acel an, un an pe care nu mi-l mai dă nimeni înapoi.  
În 2015, extinsesem deja SAKURA în multe domenii, aveam cursurile de limba japoneză, ateliere culturale, ateliere de manga, traduceri și consultanță în mediul de business și făcusem șase excursii în Japonia ca ghid turistic pentru români.

În ce punct se află acum business-ul tău?
În anul 2018, numărul de studenți a crescut cu 40%, o creștere fulminantă, așa că am văzut necesitatea de a mai deschide un sediu pentru învățarea limbii japoneze. Am avut noroc cu mama mea, care avea un apartament chiar pe același palier cu actualul sediu SAKURA, pe care l-am transformat în totalitate într-un spațiu japonez de învățare. 
Am găsit soluții și pentru lunile în care prezența la cursuri este scăzută, în perioada cu sărbătorile de iarnă și în luna august, prin cursuri de manga. Am reușit să amortizez pierderile din luna august cu școlile de vară unde am un număr mare de studenți. Echipa s-a extins constant, în prezent având opt profesori români, trei dintre ei specializați pentru cursuri cu copii, și doi profesori japonezi certificați de Ministerul Educației din Japonia. Astfel am reușit să cresc calitatea și diversitatea cursurilor pe care SAKURA le poate oferi. 

Ai concurență?
Cel mai mare atu este faptul că NU am concurență. Cursuri de limba japoneză se mai fac în cadrul Universității Româno–Americane (CSRJ,  însă noi ne adresăm unor piețe diferite. Eu mă bazez pe flexibilitate și o locație ultracentrală, dar și pe o atmosferă primitoare pentru a crea un spațiu prielnic învățării limbii japoneze contemporane, publicul țintă fiind segmentul de vârstă 13-17 ani. De asemenea, țin să menționez că am creat o școală care tratează individual fiecare student, existând posibilitatea de a face cursuri de grup sau individuale cu profesorul nativ japonez. Avem studenți de la 6 ani până la 60 ani.

Cum ajungi la cursanți? Care e metoda ta de promovare?
De pe Facebook îmi vin cei mai mulți studenți. Din această toamnă, de când am lansat clubul de manga, cu un succes incredibil încă de la prima serie, Instagram a devenit o a doua metodă de promovare. Am un website dedicat, japoneza.com, și investesc în jur de 1500 euro lunar pentru promovare, iar asta se vede în numărul de studenți. O parte mai mică dintre ei vin prin recomandări din partea cursanților, iar prin cluburile de manga accesez o comunitate care până acum se “reunea” mai mult online. Mă adresez în principal adolescenților, le ofer șansa de a învăța de la profesioniști. De asemenea, am clienți și din mediul de business care au nevoie să învețe limba japoneză. Am creat o programă care îi ajută să-și însușească mai rapid cunoștințele cu un profesor dedicat pentru conversație, pentru kaiwa, acesta e termenul japonez pentru conversație.
Cât ai investit? Care era gradul de încredere în reușita afacerii? 
Inițial, am investit 15.000 de euro și extrem de mult timp pentru acreditarea școlii, căci a fost o provocare birocratică. Timp de cinci ani am tot investit, ne-am extins activitățile și am început să oferim servicii personalizate de turism, traduceri, evenimente cu specific japonez și evenimente corporate. Totul a pornit de la un hobby, o pasiune dusă la extreme, iar după cinci ani a devenit o afacere. Când reușești să faci din hobby-ul tău un business, rămâi practic șomer… în sensul foarte bun al cuvântului. Gradul de încredere? Nu pot să mă gândesc la ceva sub 100%. Trăiesc total alături de SAKURA, o văd crescând armonios alături de fiul meu, Răzvan. Practic, am doi copii : Răzvan, de 9 ani, și SAKURA, de 8 ani.

Care este cheia succesului? Ce atribute ar trebui să aibă un antreprenor pe calea spre succes?
Flexibilitate. Adaptabilitate. Puterea de a merge mai departe vine clar din motivația interioară pentru business-ul tău, pentru ceea ce vrei să dezvolți în continuare. Însă pentru a face asta e nevoie să fii flexibil și în permanență să te adaptezi la cerințele pieței. Pentru mine a fost mai ușor neavând concurență, fiindcă m-am putut concentra pe ce nu exista în comunitate. Era cerere de vorbitori de limba japoneză, așa că eu am venit cu soluția. De asemenea, e important să fii atent la nevoile angajaților, să le oferi un mediu de lucru motivant. Și încă ceva. Mi se pare foarte important să te identifici cu proiectul pe care îl faci, să fii parte din el.

După o experiență de opt ani în business, ce sfat i-ai da unui tânăr antreprenor?
Să profite de moment, să se adapteze provocărilor care vin și să fie mereu inovator. Spuneam că metoda de promovare pe care o folosesc este facebook-ul, însă am luni în care, deși investesc foarte mult în asta, nu vin deloc clienți, de aceea cred că mai presus de orice este momentul acela în care un părinte se gândește: “Ce-ar fi dacă și copilul meu ar face japoneză?”. Important e să rămâi în mintea oamenilor. Chiar dacă nu am concurență, am încercat întotdeauna să fiu din ce în ce mai bun. 
Eu mă consider partener cu angajații mei, le ofer un mediu de lucru plăcut. Odată câștigată încrederea, au parte de libertate în ceea ce privește programul și metodele de predare la clasă. Toată lumea vine cu drag la SAKURA, nu există animozități. La SAKURA, performanța ocupă primul loc. Dacă nu ești cel mai bun, noi te putem face, pentru că avem profesori japonezi certificați care te formează în cadrul școlii. Conform ideilor japoneze de management, e important să angajezi un om bun. În momentul în care ai investit în acel om, e ca și cum ai adoptat un copil. Ce sfat i-aș da unui tânăr antreprenor? Angajează CARACTERE în firma ta! Profesioniștii îi poți forma dacă ai resurse, caracterele NU.

Ce te motivează să continui și să dezvolți afacerea?
În primul rând, pasiunea mea pentru Japonia. Nu mă văd făcând altceva. Entuziasmul studenților când trec pragul școlii, dar și fericirea părinților văzându-și copiii fericiți mă motivează enorm. Există un potențial neexploatat iar eu, prin SAKURA, sunt cel mai aproape să o fac. Când ai un copil, nu există opțiunea să NU continui. Iar eu am doi, după cum ți-am spus mai devreme.

Care sunt previziunile în ceea ce privește afacerea ta?
Mi-am propus ca medie pe an un număr de 100 de studenți, deschiderea unei filiale în Cluj până în 2020, iar pe termen lung extinderea în sud-estul Europei. Simt că este cerere și prea puține oferte. Acum sunt în căutare de colaboratori, în vederea extinderii proiectelor. Sunt foarte optimist cu ceea ce urmează să fac, sunt deschis la proiecte noi. Anul 2019, an preolimpic, îmi va oferi proiecte noi pe partea de marketing și publicitate pentru Olimpiada TOKYO 2020. 

Care e citatul tău preferat?
“Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima”. 

Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Ai timp liber? Cum îl petreci?
Reușesc să-mi găsesc ceva timp pentru călătorii, însă sunt mereu cu gândul la SAKURA, nu mă pot detașa. În momentul de față pot pleca chiar și o lună, profesorii știu ce au de făcut și nu am nicio grijă. Merg la concerte, în special în străinătate, și îmi place mult istoria.

carte de vizită


Cristian Liviu Jidiuc 

Școala Japoneză SAKURA 

E-mail: cristi@japoneza.ro 

Web: www.japoneza.com 

Din aceeași categorie