Este un om dinamic, încrezător în propriile forţe, loial. Are de 20 de ani aceeaşi echipă, îi plac provocările şi toată viaţa şi-a asumat riscuri.
Denisa Pârjol a „furat” meserie din Franţa şi a transformat-o într-o afacere de milioane. Şi-a urmat visul cu tenacitate, iar acum ţelul ei este ca cei doi copii pe care îi are să se dezvolte profesional şi să ducă numele Sticker mai departe.
Cum a început povestea Sticker?
Denisa Pârjol: În urmă cu mulţi ani, pe când eram stabilită în Franţa, am colaborat o perioadă de timp cu o tipografie. După o vreme, revenind în ţară, am analizat puţin acest domeniu care devenise între timp o pasiune şi am realizat că industria producătoare de etichete autocolante în rolă este la mare căutare. Astfel, m-am decis să pun bazele acestei companii.
Care a fost suma investită?
Pentru început, am fost nevoită să aduc din Franţa câteva utilaje tipografice şi am început lucrul pe un spaţiu închiriat. A trebuit să fac un împrumut unde garanţia a fost chiar propria casă. Mi-am asumat un risc şi acesta a dat roade.
Am reuşit, astfel, să construiesc o hală de producţie şi birourile unde ne desfăşurăm activitatea. Am pornit de la 43.313 euro pentru ca, în prezent, să ajung la 4.000.000 de euro.
Care au fost provocările pe care le-aţi întâmpinat în dezvoltarea afacerii ?
Au fost încă din prima zi. De exemplu, una dintre ele a fost chiar deschiderea firmei cu întocmirea documentaţiei necesare, acte etc. A urmat ridicarea halei de producţie, dar și găsirea partenerilor pentru furnizarea materiei prime. Însă provocări sunt şi astăzi, dar îmi place să fac asta şi merg mai departe.
Care este cifra de afaceri?
Avem o cifră de afaceri foarte bună, dar prefer să rămână confidenţială.
Cu ce v-aţi ocupat înainte de a deveni antreprenor?
Pregătirea mea de bază nu are nicio legatură cu tipografia, mai ales că am terminat o facultate umanistă în Lyon. Iniţial am lucrat la o firmă de audit, dar tipografia s-a insinuat în mintea mea şi mi-am urmat visul.
Care este cheia succesului firmei dvs?
Determinarea, perseverenţa, perfecţionismul, tendinţa de a ţinti cât mai sus posibil, încrederea de sine şi aceeaşi echipă pe care o am de 20 ani.
Cum vă promovaţi afacerea? Cum faceţi faţă concurenţei, prin ce mijloace?
Din cauza faptului că există o piaţă concurenţială destul de mare, am fost nevoiţi să privim cu atenţie segmentul de piaţă căruia să ne adresam. Astfel, am detectat o nişă de clienţi cu cereri de cantităţi mici de etichete şi o livrare rapidă a acestora. Aşa am reuşit să nu ne intersectăm cu marile tipografii, să ne adaptam cererilor şi nevoilor clienţilor nostri şi să avem în portofoliu o bază de aproximativ 5.000 de clienţi.
De la înfiinţare suntem membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie Franceză, lucru care ne-a adus multe contacte şi un număr deloc neglijabil de parteneri.
Promovarea mai constă în campanii periodice de distribuire a broşurilor şi participarea la târguri şi evenimente din domeniu.
Ce înseamnă succesul pentru dvs.?
Simplul fapt că am reuşit să dezvolt această afacere şi să o aduc la nivelul la care se află astăzi.
Care sunt scopurile, visele dvs. din punct de vedere personal?
În viaţa personală, prioritatea este să-mi ajut copiii, care în prezent sunt elevi ai Liceului francez “Anna de Noailles”, să se realizeze pe plan profesional şi, de ce nu, să le inspir și lor această pasiune a mea. O să moştenească această companie şi poate vor duce numele Sticker mai departe.
Ce sfat aţi da tinerilor sau celor care vor să înceapă un bussines, celor care se află la început de drum?
Urmăreşte-ţi visul, nu da înapoi, asumă-ţi riscuri! Dacă vreodată ai să cazi, caută puterea să te ridici, doar aşa îţi poţi atinge ţelul!
Ce vă place să faceți în timpul liber ?
Merg la teatru şi operă. Organizez anual, împreună cu o bună prietenă, două festivaluri de muzică pentru copii. Mai cochetez şi cu croitoria, căci am un mic atelier.
Cine este omul Denisa Pârjol?
Sunt un om determinat, corect, care ştie când şi cum să îşi asume riscuri. Cred că asta mă şi caracterizează. Sunt în zodia Berbec, născută pe 13 aprilie, iar cifra 13 m-a urmărit toată viaţa în sensul bun pentru că, de-a lungul anilor, cele mai mari realizări şi succese ale mele au fost în data de 13.
Câţi angajaţi aveţi şi cum sunteţi ca şef/patron? Cum este relaţia dvs cu angajaţii?
În prezent, colectivul nostru este format din 24 salariaţi, personal productiv, şi 9 salariați, personal administrativ. Consider că aici am o mare familie, pe care o coordonez cu o mână autoritară învelită într-o mănușă de catifea.
Cum vă vedeţi peste cinci ani, din punct de vedere profesional? Dar personal?
Mă gândesc să achiziţionez utilaje tipografice noi, să dezvolt afacerea , iar peste ani copiii mei să o ridice pe trepte superioare.
Care este citatul dvs. preferat?
”Liberté, égalité, fraternité”.
Câte ore munciţi pe zi?
Multe, nu am stat niciodată să le număr. Oricum, ziua nu e suficient de lungă pentru a termina ceea ce îmi propun dimineaţa.
Aveţi viaţa pe care vi-o doriţi?
Având un bussines de succes, pot spune că mă simt împlinită. Încerc să iau fiecare zi ca atare şi să mă bucur de fiecare clipă.
România este o ţara în care poţi face ușor bussines?
Eu zic să fim optimişti şi să gândim pozitiv. După cum am mai spus, provocări sunt în fiecare zi, dar dacă ştii cum să le manageriezi, automat totul poate părea mai uşor, depinde cum priveşti lucrurile. Din punctul meu de vedere, dacă totul ar fi uşor, la sfârşitul zilei nu te-ai bucura la fel. De aceea spun că trebuie să te lupţi, să faci sacrificii şi să îţi asumi riscuri pentru ca mai apoi să fii satisfăcut pe deplin.