Succesul vine dacă ai curaj și te lansezi în necunoscut, susţine Elena Aldescu, omul care manageriază trei firme din București, The Property Management Company, Ara Promotion și Ara Serv.
Despre provocările în afaceri și cât de importante sunt direcţiile strategice și deciziile luate pe timp de criză, dar și despre cum să păstrezi oamenii buni alături de tine cât mai mult timp, ne spune Elena Aldescu, în cele ce urmează. Încrederea, independența și transparența sunt valorile fundamentale datorită cărora a reușit să clădească un business de success.
Sunteți antreprenor. Povestiți-ne despre începuturile în business și despre cum ați acceptat provocarea The Property Management Company.
Pot spune că am antreprenoriatul în sânge. De când eram mică, am avut diferite inițiative de întreprindere de a lucra pe cont propriu. La 12 ani, îi ajutam pe bunicii mei să vândă produsele lactate făcute în casă, apoi în facultate, după anii ’90, când România începea să devină o societate consumeristă, cumpăram articole de la fabricile de pielărie, pe care le vindeam în cămin. Am avut succes, pentru că produsele erau considerate luxury și nu oricine avea acces la ele. Mi-am dorit să le aduc mai aproape oamenilor și am început chiar cu colegii mei de facultate. După terminarea facultății, am fost atrasă de mediul privat, dezvoltându-mi propria afacere, undeva în afara Bucureștiului. După câțiva ani, am revenit în Capitală, timp în care am lucrat în cadrul Connex, dar am decis să revin la antreprenoriat, pentru că eu cu asta mă identific 100%. Și așa, împreună cu partenerul meu de business de la acea vreme, am pus bazele firmei Ara Serv, care în prezent produce uniforme de lucru și protecție, precum haine de lucru pentru industria auto și medicală, iar mai târziu am înființat Ara Promotion, firmă care activează în BTL (Below The Line Marketing). Modelul de afaceri B2B mi-a oferit ocazia să întâlnesc oameni speciali, care m-au inspirat pe parcursul evoluției mele.
Cum ați hotărât să vă implicați și în proiectul The Property Management Company?
În anul 2010, fondatorul companiei The Property Management Company, Melissa Gary Cheape, mi-a înaintat propunerea de a fi partener activ în cadrul companiei, propunere pe care am acceptat-o ca fiind o altă provocare. Am stat, m-am gândit și am spus: de ce nu? Am intrat într-un domeniu care nu îmi era în totalitate străin, la vremea respectivă aveam câteva proprietăți pe care le administram, însă era diferit de ceea ce făcusem până atunci. Din nou a fost nevoie de curaj. Nu m-am gândit nicio clipă că nu voi reuși. Am avut norocul să am lângă mine oameni, colegi, care îmi sunt alături de peste 15 ani.
Povestiți-ne despre The Property Management Company. Ce servicii oferă compania?
Filosofia The Property Management Company este de a oferi servicii personalizate de management al proprietății clienților noștri, fie clienților individuali, fie din domeniul retail sau comercial. Oferim o gamă largă de servicii pentru a asigura buna funcționare și întreținerea investițiilor clienților noștri. Punem la dispoziție servicii precum managementul vânzărilor și închirierilor, gestionarea și administrarea clădirilor, managementul contractelor de închiriere, al chiriașilor, gestionarea relațiilor cu terții și gestiunea financiară (autorități, instituții financiare, furnizorii de utilități, facturarea, plata furnizorilor, asigurările, impozitele și multe altele), managementul serviciilor juridice. De asemenea, gestionăm și supraveghem companiile subcontractoare de facility, curățenie, pază și protecție, care oferă servicii de cea mai bună calitate.
De cât timp activați pe piață? Cum este concurența în domeniu?
The Property Management Company a fost înființată în 2006 de partenera mea, Melissa Gray Cheape, pentru a satisface nevoia investitorilor străini individuali, care fuseseră atrași de articolele din mass-media care spuneau că Bucureștiul era „locul” potrivit pentru a investi în proprietăți. Exista, de asemenea, și nevoia expaților care aveau locuințe în București, dar plecau din România, și doreau să-și vândă proprietățile datorită boom-ului de pe piața imobiliară de aici – ca atare, își doreau să aibă pe cineva dedicat îngrijirii și maximizării potențialului de venit al investiției.
La scurt timp de la înființare, în 2007, am început o colaborare cu o societate britanică de administrare a investițiilor, care voia să investească în clădiri comerciale din București și, în același timp, dorea să lucreze cu vorbitori nativi de limbă engleză, cu etica muncii și în care puteau avea încredere.
Astăzi, concurența nu este doar numeroasă, dar și mai acerbă. După cum Sun Tzu spunea în “Arta Războiului”, acum aproape 2.000 de ani: pentru a învinge competitorul este necesar să te cunoști mai întâi pe tine, apoi pe el, iar pentru a-l cunoaște pe el, trebuie să devii inamicul tău.
Care sunt valorile companiei?
Încrederea, independența și transparența sunt valorile fundamentale datorită cărora am reușit să clădim un business de succes. Suntem onești și transparenți în toate interacțiunile. Nu avem o agendă ascunsă. Suntem administratori de proprietate care oferă servicii de administrare a proprietății bazate pe valorile mai sus menționate. Preocuparea noastră principală este clientul -proprietarul – și maximizarea potențialului proprietății acestuia.
Domeniul property management este unul dinamic. Care este secretul serviciilor de calitate oferite?
Independența noastră – avem libertatea de a selecta companiile furnizoare de servicii, pentru a oferi cele mai bune optiuni. Lucrăm în interesul clientului nostru, iar faptul că suntem independenți de companiile de întreținere, de curătenie și de securitate ne permite să ne asigurăm că obținem cea mai bună calitate a serviciilor, la cel mai bun preț. Suntem o echipă mică și astfel putem dezvolta o relație puternică cu fiecare client. Cu toții, de la Senior Management în jos, sunt implicați în asigurarea satisfacției clienților noștri.
Care sunt cele mai mari obiective ale companiei?
Ne-am propus ca obiective strategice lărgirea segmentului de piață, păstrarea reputației și satisfacția clienților. Ne dorim ca business-ul nostru să crească organic, oferind clienților servicii tailor-made pentru a crește potențialul de venituri al investițiilor lor.
Cum vă promovați?
Suntem în proces de rebranding, în cadrul căruia vom folosi canalele de promovare care se pliază pe tipologia serviciilor pe care le oferim. Până acum, în materie de promovare, ne-am concentrat doar pe canalele care au adus cele mai bune conversii. Pe viitor, vom avea în vedere diversificarea acestora.
Cărei categorii de clienți se adresează The Property Management Company?
Clienții noștri sunt companiile de administrare a activelor străine, fondurile de investiții străine, constructorii și dezvoltatorii străini, precum și persoanele fizice.
Activând într-o piață strâns legată de schimbările din economie, cum se adaptează compania, când vine vorba de fluctuațiile din piața imobiliară?
Nefiind o organizație mare expusă riscurilor în situații de schimbări economice, avem capacitatea de a trece ușor peste ele, fără impact major asupra serviciilor pe care le oferim.
Sunteți managing partner de nouă ani. Care sunt provocările pe care le-ați întâmpinat până acum?
Însuși faptul de a intra într-o companie ca partener activ, cu domeniu de activitate nou, a reprezentat o altă provocare pentru mine.
Având în vedere istoria pe care o aveți în piață, cum ați făcut față perioadelor de criză?
În perioada de criză economică cel mai important a fost reengineering-ul costurilor. Am fost foarte atentă la costuri, nu am crescut rapid în perioada aceea, și nici nu mi-am dorit să cresc. Cred că totul este ciclic, atât în viață, cât și în business și trebuie mereu să fim pregătiți pentru ceea ce urmează. Perioada crizei a fost cumva de bun augur, ne-a afectat scăzând numărul clienților, dar, rămânând pe produse de nișă, am reușit să ne diversificăm paleta de servicii, am trecut de la industria auto la cea medicală și industrială.
Iar pentru că filosofia noastră este orientarea către client, datorită faptului că nu am făcut rabat la calitate, clienții care ne-au fost alături în perioada de criză au rămas cei cu care încă avem un raport de business benefic de ambele părți. Am rămas aceiași, indiferent de greutățile care au venit odată cu criza.
Avem clienți din domeniul medical, auto, industrial, care au rămas cu noi de zece ani.
Care este secretul de a ține oamenii aproape atât de mult timp?
Oamenii se atrag unii pe alții, iar dacă puterea atracției este atât de mare, vor rămâne într-o relație pe termen lung. Știu, se spune că nu e bine să rămâi într-o poziție mai mult de doi ani, însă aici suntem ca o familie, este a doua lor casă, iar ceea ce fac, fac din plăcere, nu din obligație, și vin cu mare drag la serviciu. Cred că acesta este un aspect foarte important. Un altul ar fi acela că la birou suntem colegi, nu există o relație ierarhică de tip șefi –subalterni. Chiar dacă am mai avut și fluctuații de personal, ceea ce m-a bucurat este faptul că relațiile au rămas. Respectul într-o relație, după mine, este foarte important. Tot prin intermediul profesiei, am cunoscut și oameni care au devenit speciali în viața mea, cum este, de exemplu, Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism. Colaborăm de atunci și, pentru că țelurile ei au fost mărețe, m-am bucurat să ajut în măsura în care s-a putut la îndeplinirea proiectelor ei destinate copiilor și părinților lor.
Și un simplu cuvânt pe care îl spui contează enorm în balanța lucrurilor pozitive pe care le poți face.
Cine este omul Elena Aldescu, dincolo de business?
Un om simplu: sunt fiică, sunt mamă a doi copii, sunt prietenă. Un om complex, în simplitatea lui.
Ce pasiuni aveți, ce hobby-uri?
Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri, oameni, culturi, tradiții, istorie. Am călătorit foarte mult, am văzut mai mult de jumătate din planetă. Când toată lumea era îngrijorată, în 2012, că planeta se va sfârși, eu am fost în mijlocul lucrurilor, în Guatemala, unde se prezisese acest lucru. Mă încarc cu foarte multă energie pozitivă în urma acestor călătorii pe care le fac, pentru că îmi hrănesc și îmi dezvoltă spiritul. Îmi place să fac sport, să citesc, să ascult muzică.
Care este citatul preferat?
“Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi.” –
Goethe
Având în vedere experiența dumneavoastră, ce sfat ați da unui tânăr antreprenor?
Să creadă că va reuși și să aibă curaj. Degeaba ai o sută de mii de idei dacă nu le pui în practică. Noi nu realizăm cât de simplu este totul, pentru că întotdeauna ne gândim la greutăți. Nu sunt de neglijat nici riscurile, desigur, însă de cele mai multe ori ne blochează din a face ceva măreț. Curaj, dragii mei! Toată viața este o provocare, dar depinde cum o gestionezi. Să rămânem cu spiritul și sufletul libere, să nu ne lăsăm încătușați și atunci vom putea fi noi cu adevărat.