Din clipa în care pășești în magazinul Balisarda, simţi cum te învăluie magia pietrelor naturale transformate de către Ovidiu și Mimi Nemeș în nestematele pe care oricine și-ar dori să le aibă. Nu este vorba doar de bijuteria în sine, pe care dacă o porţi te face să te simţi mai special, ci despre dorinţa unor oameni, soţ și soţie, care s-au dedicat naturii și frumuseţii ei.
Ce reprezintă Balisarda? Ei bine, în primul rând iubire, în al doilea rând un business de familie creat pe atutenticitate. A pornit dintr-o pasiune veche a lui Ovidiu, fondatorul Balisarda, pentru pietrele naturale, și pietrele preţioase. După ce a absolvit GIA (Gemology Institute of America), cea mai prestigioasă școală de gemologie din lume, școala de diamante, perle, pietre colorate, Ovidiu este astăzi ceea ce se numește un evaluator al pietrelor preţioase. Balisarda vrea să aducă la lumină ceea ce pământul a înmagazinat ca frumusețe, energie, bogăție, prin pietre naturale prelucrate și puse în operă ca niște bijuterii, pe care cei doi fondatori le promovează și le oferă clienților. Vorbim despre diamante, perle, safire, rubine și alte pietre prețioase și semiprețioase pe care le puteți găsi expuse în noul magazin deschis în Calea Victoriei nr 112.
“A pornit cumva și dintr-o răzvrătire a mea. Am spus că dacă nu apreciem natura și ducem într-o zonă a falsității ceea ce ne-a lăsat ea, măcar să arătăm oamenilor frumusețea pietrelor naturale. Astfel încercăm să arătăm în fiecare zi fața adevărată a naturii cu pietrele pe care le prelucrăm noi și pe care le punem la vânzare în magazin și pe site, unde se găsește doar o mică parte din ceea ce avem noi”, spune Ovidiu, cu multă însuflețire.
Multă lume se întreabă cum se formează perlele. Este o tehnică foarte veche brevetată de către japonezul Mikimoto care, în urma multor cercetări, printr-o tehnică specială, obține perlele japoneze Akoya, considerate cele mai scumpe de pe glob. Astăzi, regăsim în magazinul Balisarda perle Akoya, South Șea, Tahitiene și Fresh Water sub forma unor coliere de o eleganță aparte. Veridicitatea perlelor poate fi verificată printr-un procedeu rudimentar, cum îi spune Ovidiu, care prin simpla trecere a perlei pe fața dinților poate scoate la iveală anumite striații la nivelul pietrei. “Trebuie să simți o senzație nisipoasă, să simți că se opune și că are o anumită granulație, dar dacă suprafața este fină și dacă îți alunecă ușor, atunci nu este perlă adevărată. Nu s-a reușit până acum copierea perlei naturale.”, explică el.
Conceptul Balisarda ajunge dincolo de vânzarea bijuteriilor. Este o poveste.
Înaintea erei noastre, se găseau cu siguranță în mări, când oamenii își căutau hrană. Au găsit moluștele, le-au deschis și au dat de perle. Astăzi, există doar perle de cultură. Este un mit acela că cineva pescuiește scoici în mare și scoate perle din ele.
Perlele au reprezentat o valoare imensă încă din Imperiul Roman când, cu un șirag de pietre, puteau fi finanțate expediții ale unei armate întregi. Astazi, perlele pot porni de la câteva mii și ajunge la milioane de euro. Depinde de calitatea pietrelor și de regiunea unde sunt crescute. În prezent, pietrele semiprețioase încep să se apropie de valoarea celor prețioase, din cauza faptului că nu mai există zăcăminte. Vorbim doar despre pietrele naturale, pentru că pe piață există foarte multe pietre false, din compozit. Diamantele în schimb, preferatele doamnelor, cum le spune Mimi, nu au trecut neîncercate, existând pe piață multe imitații. Sunt și diamante create artificial în condiții de laborator, unde se încearcă reconstituirea condițiilor din natură, care sunt destul de scumpe datorită faptului că nu este ușor să recreezi culoarea naturală a diamantului, nici incluziunile. Cele care reușesc să aibă o claritate foarte bună se vând foarte scump, căci există o piață și pentru diamantele sintetice.
„A pornit cumva și dintr-o răzvrătire a mea. Am spus că dacă nu apreciem natura și ducem într-o zonă a falsităţii ceea ce ne-a lăsat ea, măcar să arătăm oamenilor frumuseţea pietrelor naturale”
Comunitatea și valorile brandului Balisarda
Valoarea cea mai mare a brandului este comunitatea pe care o construiește Balisarda. Vorbim despre acei oameni care privesc bijuteriile din pietre dincolo de un accesoriu simplu care trebuie să se potrivească unui outfit. Sunt oameni care merg în profunzime, în valorile pe care le avem moștenite de la străbunii noștri. Balisarda crede foarte mult în a da înapoi pământului ceea ce noi, oamenii, luăm de la el, implicându-se astfel în numeroase acte de caritate pentru comunitățile defavorizate din Africa și Asia. “De fiecare dată când mergem acolo, noi împreună cu câțiva prieteni care ne ajută, strângem bănuți pentru copiii din comunități defavorizate. Practic dăm Africii înapoi din ceea ce și ea ne-a dat nouă.” Un crez și un deziderat al brandului Balisarda este să se implice în viața copiilor din medii dezavantajate. “Revenind la natură, noi practic nu facem nimic altceva decât să luăm natura brută, să-i dăm o formă și să o purtăm aproape de noi.”, spune Ovidiu, mândru de atelierul său, pe care ni-l arată în detaliu.
Cu ce v-ați ocupat înainte de a descoperi mirajul pietrelor?
“Am fost profesor de geografie și asta a ajutat, într-un fel, la business-ul actual. Cum am spus, a fost pasiune înainte de afacere. Începusem să fac brățări pe care le-am oferit cadou prietenilor. Și acei prieteni aveau alți prieteni care le-au văzut, astfel au existat cereri și așa a început povestea Balisarda.”, povestește el.
Cum ne putem da seama dacă o bijuterie cu pietre este adevărată
Pietrele sunt unice, iar Balisarda se numără printre primii care lucrează doar cu pietre naturale. Dacă ne uităm cu atenție la bijuteriile lor, vom observa că nicio piatră nu este identică cu cealaltă. Ca mărime au ușoare variații, nu vizibile cu ochiul liber, iar fiecare piatră pe care o găsim aici are anumite incluziuni, o formă și inserții care nu se regăsesc la celelalte pietre. O piatră făcută în laborator, un compozit, va ieși perfectă, în schimb piatra naturală nu este perfect rotundă sau cu același colorit. Ceea ce există la noi pe piață sunt, în mare parte, compozit.
99% dintre cei care poartă așa-zisele brățări de pietre, poartă de fapt un compozit
Cum în multe industrii există falsuri, nici zona aceasta nu a rămas neîncercată, cu atât mai mult cu cât lumea pietrelor prețioase, până la diamante și înapoi, înseamnă valori foarte mari. “Diamantele sunt simulate și sintetice. Sunt pietre făcute în condiții de laborator sau pietre naturale vândute ca și diamante. Moisanitul este un exemplu de piatră care se vinde drept diamant, pentru că are o strălucire asemănătoare, iar prețul lui ajunge undeva la 300 de euro, față de un diamant natural care ajunge la 3000 de euro. Sunt bijutieri care încă mai practică forma aceasta de comerț, pentru că bijutierul este prin definiție cel care prelucrează metale, și nu pietre. Fie face bijutierul o achiziție de piatră și nu are proveniența ei, nu știe că nu e diamant, fie o face intenționat, și lucrul de genul acesta s-a întâmplat deseori.”, spune Ovidiu.
“Am avut clienți care au venit în magazin și purtau așa-zisele brățări din pietre compozit. Unuia dintre ei i-am pus pe mână o brațară din aceeași piatră, dar naturală. Văzând diferența, a renunțat la brățara pe care o avea înainte, a lăsat-o în magazin, n-a mai vrut s-o poarte… Cum faci diferența între un compozit și o piatră naturală? În primul rând, greutatea este unul dintre criteriile după care îți poți da seama, asta dacă știi cum ar trebui să se simtă o piatră naturală. Însă foarte greu se poate observa dacă este piatră naturală sau compozit cu ochiul liber, pentru că unele sunt așa de bine făcute încât nu-ți dai seama că sunt făcute în laborator.”, completează Mimi.
Sesiuni gratuite de training despre cum să recunoaștem pietrele adevărate
Majoritatea oamenilor cumpără în necunoștință de cauză, de aceea Ovidiu și Mimi vin în sprijinul cumpărătorilor oferind training gratuit. Africa și Asia sunt cele două continente unde Balisarda își găsește cele mai bune pietre. “Sunt foarte multe pietre pe care nu le găsim doar într-o singură țară. De aceea le achiziționăm într-o formă brută de pe cele două continente, din țări precum Rusia, Sri Lanka, Africa de Sud și le aducem la stadiul de operă, de bijuterie, în România. Pentru noi este o mândrie că, iată, putem dezvolta o afacere de familie pe trei continente și că oferim produsele noastre unei lumi întregi, pentru că noi vindem și în alte țări, nu doar în România.”, spun Ovidiu și Mimi Nemeș.
În România, nu avem o cultură în acest sens, nu știm care este diferența între un gemolog și un bijutier. În magazine, de obicei, primim un certificat despre care credem că ne poate garanta autenticitatea diamantului, însă aflăm de la Ovidiu că doar un gemolog poate evalua cu adevărat veridicitatea pietrei. Iar el pentru o singură piatră are nevoie de patru ore de muncă.
“Noi vrem să educăm oamenii, să le oferim informații despre pietre, nu vindem nimic în cadrul trainingurilor și nici nu promovăm nimic. Scopul nostru prin workshopuri este acela de a crea o cultură, pentru ca oamenii să cumpere în cunoștință de cauză, să știe exact ce cumpără, chiar dacă achiziționează de la noi sau din altă parte. Vrem să ne asigurăm că oamenii cumpără produse de calitate în raport corect cu prețul. Avem mulți oameni cu adevărat interesați, care pun multe întrebări și suntem foarte bucuroși că putem oferi gratuit acest training.”, mai spune Ovidiu Nemeș.
Care sunt preferințele clienților și cum își aleg ei pietrele
Mimi se ocupă de consilierea clienților, acest serviciu fiind ceea ce îi diferențiază de alții. “Eram foarte curioși și noi cum reacționează oamenii în momentul când intră în magazin. Există oameni care citesc foarte mult despre pietre, despre semnificația acestora și oameni care vor să accesorizeze cu ele anumite ținute.”, ne povestește Mimi. În Balisarda, fiecare client este consiliat despre originea pietrei, componență, incluziuni, “pentru ca oamenii să știe să povestească la rândul lor despre ceea ce poartă. Mai mult, dacă cineva își dorește o piatră care să-l reprezinte ca zodie sau caracter, ca temeri, ca încurajare, îi oferim consiliere și în sensul acesta.”, mai spune ea. “Noi nu vindem pietre tămăduitoare, pentru asta există medicina. Însă avem clienți care vin pentru însemnătatea energetică a pietrei, pentru inspirație, încredere în sine, leadership. Alți clienți le folosesc drept amulete pentru frici sau temeri. Ceea ce cred este că piatra naturală dă stări de bine. Avem zile în care noi nu putem lucra cu pietrele, pentru că suntem încărcați energetic altfel decât ne-ar putea accepta pietrele. Eu nu pot purta orice piatră, sunt pietre cu care rezonez și pietre care în anumite zile îmi sar de pe mână.”, adaugă Ovidiu.
Prețul bijuteriilor Balisarda
Cel mai ieftin produs costă 90 euro, iar cele mai scumpe sunt cele cu diamante și aur de 24 karate, care se confecționează la cererea clienților, dar și perlele al căror preț variază în funcție de proveniență. “De fiecare dată invităm clienții să se plimbe prin magazin pentru a vedea ce le place, iar ei se opresc la o anumită piatră. Practic noi spunem că piatra îi alege pe ei. Sigur, vin și oameni care ne cer o anumită piatră pentru că îi reprezintă ca și caracter.” , mai spune Ovidiu.
La Balisarda, clienții au avantajul de a-și crea propria bijuterie cu pietre. Având propriul lor atelier, Ovidiu și Mimi Nemeș pot face o combinație de mai multe pietre, în funcție de ceea ce își dorește clientul. “Ceea ce vedeți în magazin și pe site este doar o parte din ceea ce putem oferi. Putem face orice combinații care să se potrivească și să-l reprezinte pe client, facem exact ce își dorește clientul.”, declară Mimi Nemeș.
În căutare de rarități
“Eu și soția mea suntem tot timpul în căutare de rarități. Chrysocolla, de exemplu, este o piatră foarte rară și foarte scumpă care mi-a fost cerută de către un client. A fost foarte bucuros că la noi a putut găsi ceea ce căuta de mult timp, și la o calitate foarte bună.”, spune Ovidiu.
Cine sunt clienții Balisarda
Ovidiu: “Încercăm să menținem un echilibru între bijuteriile dedicate bărbaților și cele pentru doamne, dar bărbații sunt mult mai pasionați de tot ceea ce înseamnă piatră, piatra brută, piatra mată. La doamne e puțin diferit. Cred că femeilor le place mai mult metalul ca accesoriu și diamantele. Încercăm să creăm o comunitate pentru perle, pentru că în România știm foarte puțin despre ceea ce înseamnă ele. De exemplu, cei tineri consideră că perlele trebuie să fie purtate de doamne mai în vârstă sau că nu le poți purta decât la o anumită ținută. Nimic mai fals, depinde foarte mult cum o pui în valoare. Perla este considerată regina pietrelor.”
La ce ținută ați recomanda purtarea perlelor?
“De dimineața până seara recomand purtarea perlelor. Aș spune că perla este cea mai frumoasă dintre bijuterii. După părerea mea, diamantul pălește în fața ei. Asta pentru că există atât de multe simulante care reproduc diamantul și nu se disting decât dacă ești cunoscător. La perlă nu este așa, dacă pui o perlă lângă un plastic, de departe îți dai seama care este veritabil, se distinge imediat cu ochiul liber. De aici și statutul ei de regină a pietrelor.”, explică Ovidiu.
Cât ați investit în afacere?
Ovidiu ne povestește cum a investit ani în dezvoltarea comunității Balisarda și a business-ului său. Anul acesta, când au deschis primul magazin în București, aveau deja doi ani de muncă în spate pentru a crea ce vedeți astăzi că este Balisarda, inclusiv lansarea pe piață a magazinului online. “Primul a fost magazinul online și suntem foarte mândri astăzi că avem clienți din lumea întreagă”, spune acesta.
La noi există o societate preocupată de pietre?
“În afară există, la noi nu. Să nu mai spunem că nu se învață nicăieri în școli gemologia. Nu există gemologi de multe ori nici măcar în marile lanțuri de magazine unde ar trebui să existe. Marii bijutieri ar trebui să aibă interesul de a educa oamenii despre pietre, dacă nu au nimic de ascuns.”, adaugă Ovidiu Nemeș.
Cum vă atrageți clienții? Care este metoda de promovare?
“În primul rând, produsul nostru este cel care ne recomandă mai departe, este cea mai bună reclamă. Ca strategie de marketing dacă vreți, alegem să povestim tuturor clienților despre proprietățile pietrelor naturale, însă nu excludem ideea că ele pot fi un accesoriu, ne adaptăm clienților noștri. Avem clienți din toate țările Europei, Polonia, Danemarca, Germania, Spania, până la țări care au dat trendul în modă, cum ar fi Italia, unde vindem foarte bine. Cred că ei au o mai mare deschidere, pentru că sunt mai conectați la valorile reale, la valorile pământului și acceptă și își doresc să poarte pietre, lucruri care sunt unice în lume. Nu ne adresăm unei categorii de clienți cunoscători. Am dus pasiunea și proprietățile pietrelor pe care noi le știm până în zona de fashion.”, adaugă soții Nemeș.
Balisarda este locul unde șase persoane, majoritatea membri ai familiei, oferă clienților bijuterii de mare valoare și calitate. “Dar și pe cei care nu sunt membri ai familiei noi tot așa îi considerăm. Credem foarte mult în lucrul în echipă, încredere și sinceritate și încercăm să oferim un mediu de lucru așa cum ne place și nouă.”, mai spun ei.
„Credem foarte mult în lucrul în echipă, încredere și sinceritate și încercăm să oferim un mediu de lucru așa cum ne place și nouă”
Cum este să lucrezi împreună cu soția? Să fiți permanent alături?
Ovidiu și Mimi: “Desigur că există și discuții în contradictoriu, dar asta pentru că avem pretenții mari în ceea ce facem, vrem să ajungem aproape de perfecțiune. Există și perspectivă masculină, și feminină care de cele mai multe ori ne fac să creăm bijuterii unice. Există și un avantaj în același timp pentru că ne sfătuim, ne consultăm și avem încredere unul în celălalt. Rezultatul este practic un produs al efortului comun”.
carte de vizită
Balisarda
Adresă: Calea Victoriei 112, București
Telefon: 0752 093 310