Asociaţia Cultură pentru Umanitate şi Dezvoltare Socială, Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, Cliza Law Office şi Condec Consulting SRL au intrat în parteneriat pentru desfăşurarea Şcolii de administratori.
Este un proiect pilot, în dorinţa de a-i ajuta pe administratorii societăţilor din România să gestioneze sustenabil dezvoltarea afacerii lor. Şi-a ales drumul propriu şi nu a dat greş. Marina ne povestește, în interviul de mai jos, și despre părinții săi celebri.
Ce reprezintă pentru dvs. acest proiect? Pare o idee inovatoare. Greşesc?
Mariana Burlacu: Am pornit la drum cu o idee îndrăzneaţă, inovatoare, plină de speranță, ca de altfel orice antreprenor. După o experienţă de 20 de ani în zona de consultanţă de afaceri, am realizat că există o nevoie acută de cunoştinţe din domeniul juridico-fiscal. Aș spune că este mai mult decât binevenit un „bagaj” de informații care să fie la îndemâna persoanelor care administrează afacerile în România: administratori, asociaţi/acţionari şi membri ai top-managementului, altfel spus, în mod generic, administratori.
România evoluează, este un stat membru al Uniunii Europene, afacerile devin din ce în ce mai complexe, implicând resurse multilaterale, astfel încât este esenţial ca administratorii să ia decizii în mod responsabil şi sustenabil, cunoscând implicaţiile juridice şi fiscale ale deciziilor luate.
Ca să fiu sinceră, acest proiect nu reprezintă un business, ci modalitatea noastră de a preveni, de a nu mai intra pe tărâmul răului înfăptuit până în prezent, de a schimba ceva în lumea de afaceri din România. Putem spune că este şi un vis care se împlineşte, căci toţi fondatorii şi partenerii au lucrat foarte mult la acest proiect.
Ideea este într-adevăr inovatoare, deoarece nu mai există pe piaţă un astfel de program şi, din cunoştinţele noastre, nici nu a existat, fapt care ne ambiţionează şi mai mult.
De ce aţi considerat că este nevoie de o astfel de şcoală? Antreprenorul român nu reuşeşte să-şi gestioneze corect afacerea?
Marta Claudia Cliza: Din experiența noastră legată de consultanţa de afaceri, foarte mulți administratori români sau străini s-au confruntat cu piedici în derularea afacerii în România. Dintre provocările care i-au afectat cel mai mult menționăm, în primul rând, lipsa de informații cu privire la obligațiile și procedurile de autorizare, costurile administrative şi numeroasele aspecte juridice, fiscale şi financiare care implică derularea conformă a activității unei societăți. Atunci când existau anumite probleme juridico-fiscale, ne loveam de multe ori de răspunsuri precum «Nu am cunoscut legea» sau «Nu am crezut că fac ceva rău». Acest lucru ne-a determinat pe noi, fondatorii, să ne unim forţele şi să ne gândim cum am putea să venim la o scară largă, chiar naţională, în întâmpinarea unor administratori care şi-ar dori să ia decizii de afaceri în mod responsabil şi sustenabil.
Un administrator care va urma aceste cursuri va fi un profesionist, iar activitatea sa se va reflecta indirect şi asupra mediului de afaceri.
Sunteţi prima şcoală care abordează tema administrării societăţilor din România. Asta însemnă că nu aveţi concurenţă?
Laura Spătaru Negură: Într-o lume cosmopolită, iubitoare de neologisme şi de cuvinte străine implementate în vorbirea curentă, ne-am dorit ca iniţiativa noastră să ne readucă la perioada marilor acumulări de cunoştinţe din viaţa fiecăruia: școala. Ea reprezintă locul în care am învăţat lucruri esenţiale, de bază pentru viaţa noastră, unde puneam întrebări şi primeam răspunsuri avizate. Acest lucru ni-l dorim şi pentru proiectul nostru – să reprezinte locul în care administratorii vor desluşi problemele esenţiale, de bază pentru viaţa societăţii, unde vor putea pune întrebări despre chestiunile care îi frământă şi unde vor primi răspuns avizat la acestea.
Dacă discipline care sunt necesare administratorilor pot fi studiate în cadrul programelor de licenţă sau de master organizate de facultăţile de drept (de exemplu, drept comercial, drept civil, drept penal al afacerilor) sau de facultăţile de profil economic (de exemplu, contabilitate, modelare economică, management și marketing), în prezent nu cunoaştem să existe un program intensiv, mixt, dedicat exclusiv administratorilor (în accepţiunea generică, așa cum a explicat-o Mariana), care să le aducă o minimă cultură juridico-fiscală, pliată pe nevoile reale ale acestora. Acesta este scopul parcurgerii celor douăsprezece cursuri pe care le propunem în cadrul proiectului Școala de administratori. În funcţie de nevoile participanţilor şi de recomandările lor, vom putea completa respectivele cursuri cu teme de interes pentru aceştia sau propune teme noi, suplimentare, care să fie abordate dintr-o perspectivă integrată – atât din perspectiva juridică, cât şi din cea fiscală.
Faptul că, în prezent, nu există concurenţă pe piaţă ne determină să fim şi mai motivate în dezvoltarea acestui proiect, deoarece suntem conştiente de necesitatea şi oportunitatea lui.
Care este atmosfera într-o astfel de echipă, având în vedere că sunteţi mai mulţi fondatori?
Mariana Burlacu: Așa cum am precizat mai sus, având în vedere ideea îndrăzneaţă pe care am propus-o, acest proiect nu este rezultatul unui demers și nu este desfășurat de către un partener unic, ci el se desfăşoară în parteneriat între Asociaţia Cultură Pentru Umanitate și Dezvoltare Socială, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, Cliza Law Office și Condec Consulting S.R.L.
Este adevărat, însă, că ideea a încolţit în mintea mea şi a Claudiei, lovindu-ne foarte des de o paletă relativ constantă de probleme în cadrul consultanţei de afaceri pe care o acordăm clienţilor noştri, relația mea cu Claudia fiind și una de prietenie foarte frumoasa. Astfel că, de câțiva ani, la fiecare întâlnire a mea cu dl. Florin Jianu, fie în calitate de președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, sau al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, fie în calitate de ministru, am semnalat aceste aspecte și dorința de face ceva pentru a elimina aceste probleme și a oferi sprijin mediului de afaceri, ridicând calitatea și nivelul de pregătire al administratorilor societăților. Ni s-a alăturat pe parcurs Laura, cu o experienţă foarte mare în zona de consultanţă de afaceri. Cu aceste două doamne am format cu adevărat un grup operativ eficient, reuşind ca pe 16 ianuarie 2019, la Hotel Sheraton din Bucureşti, să organizăm Conferinţa de lansare a proiectului Școala de administratori, la care au participat peste 100 de persoane, reprezentanţi ai mediului public şi privat. Am fost onorate ca la acest eveniment să ia cuvântul, în legătură cu necesitatea şi oportunitatea acestui proiect, personalități importante, printre care dl.Florin Jianu, care, așa cum v-am spus, ne-a sprijinit în mod constant în vederea demarării acestui proiect. Au fost rostite alocuţiuni din partea reprezentanţilor sectorului public, universitar şi de certificare profesională, din partea reprezentanților mediului de afaceri, care au subliniat necesitatea şi au felicitat initiațiva acestui proiect. Pentru detalii despre proiect, despre teme şi despre lansarea acestuia, vă rugăm să accesaţi site-ul nostru:
http://scoaladeadministratori.ro/.
Cât aţi investit în acest proiect?
Marta Claudia Cliza: Sunt sigură că vă aşteptaţi de la mine să vă dau cifre legate de sumele de bani investite efectiv în acest proiect, însă vă voi dezamăgi, deoarece vă voi spune că am investit mai mulţi ani, decât bani. Proiectul a fost ca într-un incubator timp de aproximativ șapte ani, iar în ultimii doi ani am lucrat poate chiar zi de zi pentru a-l lansa. Acest timp este preţios, este timp din viaţa noastră profesională și personală.
Având în vedere contextul actual din România, cum vedeţi legislaţia în domeniul afacerilor?
Marta Claudia Cliza: Considerăm că actualul context din România este unul promiţător investiţiilor. Suntem o ţară care are încă deschise multe oportunităţi neexploatate. Cu toate acestea, modificările legislative frecvente au lăsat de-a lungul anilor impresia unei instabilităţi legislative. Prin proiectul nostru încercăm să găsim, împreună cu cei direct implicaţi în conducerea business-ului privat, drumul prin acest hăţiş legislativ.
Ce v-aţi propus pentru 2019? Ce planuri aveţi?
Laura Spătaru Negură: Anul 2019 va fi un an pilot pentru proiectul Școala de administratori. Pentru că ne dorim ca acest proiect să răspundă nevoilor administratorilor, în cadrul Conferinţei de lansare am apelat la persoanele prezente interesate să ne propună noi teme de cursuri și intervale orare preferate pentru întâlniri. Intenţia noastră este de a organiza aceste cursuri pe parcursul întregului an, de principiu, abordând câte o temă în fiecare lună.
Ce sfat aţi da tinerilor sau celor care vor să înceapă o afacere?
Marta Claudia Cliza: Observând care sunt cele mai des întâlnite greşeli pe care le fac antreprenorii debutanţi şi cum se prezintă ecosistemul românesc de startup-uri, le-am recomanda să pornească cu dreptul în această călătorie, cunoscând la un nivel elementar legislaţia aplicabilă, asumându-şi deciziile de afaceri pe care trebuie să le ia şi acţionând cu responsabilitate pentru toate părţile interesate în activitatea societăţii – pornind de la salariaţi şi ajungând la autorităţile statului.
Am înțeles că la baza acestui proiect stă vasta experiență a membrilor fondatori. Dacă ar fi să vă prezentați pentru cititorii revistei noastre, ce ne-ați spune în legătură cu pregătirea dvs?
Mariana Burlacu: Suntem trei fondatori, așa că voi spune câteva cuvinte despre fiecare dintre noi.
Subsemnata, Mariana Burlacu, sunt Director General al Grupului Condec. Lucrez în domeniul financiar-contabil de mai bine de 20 ani. Iniţial, am activat pe piaţă ca free lancer, iar ulterior am înfiinţat Grupul Condec (2003). Încă de la începuturi am lucrat cu societăţi mari pentru care, datorită pasiunii pentru contabilitate, am finalizat situaţii financiar-contabile dificile, dornică şi uneori forţată constructiv să mă perfecţionez continuu.
În prezent, coordonez o echipă compusă din peste zece profesionişti şi sunt implicată activ în organizarea birourilor de contabilitate ale clienţilor cărora le oferă servicii, dar cărora nivelul activităţii le-a impus un serviciu internalizat de contabilitate, coordonat de mine.
Sunt membru al Corpului Experţilor Contabili din România (“CECCAR”), în calitate de Expert Contabil şi Evaluator Economic-Financiar al Întreprinderii, membru al Camerei Consultanţilor Fiscali din România (“CCF”) şi al Camerei Auditorilor Financiari din România (“CAFR”).
Mi-am extins aria cunoştinţelor absolvind, în anul 2012, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” şi, din anul 2015, am început cercetarea pentru doctoratul în curs din domeniul contabilităţii, la Universitatea „Valahia” din Targovişte.
Celelalte două fondatoare, Marta-Claudia Cliza şi Laura Spătaru-Negură, sunt avocate în Baroul Bucureşti.
Marta-Claudia Cliza este Founding & Managing Partner Cliza Law Office, fiind considerată un profesionist desăvârşit care, de-a lungul celor peste 20 ani de experienţă în domeniul juridic, a avut în coordonare cazuri foarte importante, atât din domeniul litigiilor, cât şi din domeniul consultanţei de afaceri.
Claudia este fondatorul Cliza Law Office, cabinet care, de la înfiinţare, s-a remarcat prin calitatea serviciilor juridice oferite. Renumele Cliza Law Office are la bază atât calitatea consultanţei de specialitate dar, mai ales, modalităţile inovatoare de abordare a mandatelor încredinţate, fiind unul dintre cele mai respectate cabinete de avocatură din România.
Claudia este recunoscută atât la nivel intern, cât şi la nivel internaţional pentru expertiza sa în domeniul achiziţiilor publice şi a contenciosului administrativ şi fiscal.
Performanţele remarcabile obţinute în calitate de avocat sunt dublate de activitatea didactică, Claudia fiind, în prezent, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.
Ni s-a alăturat pe parcurs şi Laura Spătaru-Negură, Managing Associate Cliza Law Office, cu o experienţă bogată atât pe probleme juridice, cât şi pe marketing juridic.
Ea este specializată în drept comercial şi societar, dreptul Uniunii Europene şi dreptul mediului. Are o experienţă bogată şi în arbitraje naţionale şi internaţionale, consiliind totodată clienţii şi pe probleme de drepturile omului.
În plan academic, Laura este asistent universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.
Care este motto-ul proiectului dvs.?
Marta-Claudia Cliza: Motto-ul proiectului Școala de administratori este: Cunoaștere, Asumare, Responsabilitate. Am cumpănit foarte mult până am ales aceste cuvinte. A cunoaşte este esenţial pentru a-ţi asuma şi a dezvolta în mod responsabil o afacere, fie că este afacerea ta sau a altcuiva pe care o gerezi.
Ne-ați convins cu privire la experiența și pregătirea dvs. Dar cine este omul din spatele fiecărui fondator al Școlii de administratori, ce pasiuni aveţi şi cum vă relaxaţi în afara cifrelor și al legilor?
Mariana Burlacu: După calificarea Lean Six Sigma Green Belt, din anul 2009, managementul financiar a devenit pentru mine o nouă pasiune. Căutând soluţii pentru simplificarea activităţii de conformare juridico-fiscală a clienţilor mei, am venit şi cu iniţiativa acestui proiect, Școala de administratori, care a devenit deja și el o pasiune.
Am şi alte pasiuni non-profesionale, dintre care aș pune pe primul loc teatrul. Sunt membru într-o trupă de amatori, Trupa de Artă, sub îndrumarea profesorului și actorului George Constantinescu.
Înot și schiez ori de câte ori timpul îmi permite, iar anul trecut am descoperit sporturile extreme: rapel, rafting, canyoning, scuba-diving, apa fiind al doilea mediu de viață pentru mine. Ajung cât de des pot în studioul de yoga unde reușesc să mă centrez din nou către suflet și trup.
Marta-Claudia Cliza: În ceea ce mă privește, consider că dintotdeauna am fost foarte pasionată de lectură, care reprezintă o sursă inepuizabilă de idei. Dar, ca să fiu sinceră, de când am devenit mamă, baiețelul meu reprezintă cea mai mare pasiune, tot timpul liber dedicându-i-l lui… Iar această pasiune mă întregește.
Laura Spătaru-Negură: Dintotdeauna am fost pasionată de călătorii. Îmi place să descopăr oameni și locuri noi, culturi diferite. De patru ani, însă, această pasiune a trecut pe un loc secund, deoarece am primit de la Dumnezeu un băiețel minunat de care m-am îndrăgostit instantaneu și care a devenit pasiunea vieții mele. El mă ajută să redescopăr viața prin ochii lui, să mă minunez de micile bucurii și de lucrurile frumoase care ne înconjoară. Partea frumoasă este că el a moștenit de la mine pasiunea pentru călătorii, ceea ce înseamnă că acum pot îmbina aceste două pasiuni.