De îndată ce treci pragul Centrului Medical Pogany, uiţi complet că ești într-o clinică unde urmează să fii anesteziat și operat. Atmosfera caldă și primitoare este dată de personalul clinicii care nu uită niciodată să te întâmpine cu un zâmbet și să fie acolo pentru tine pe toată durata vizitei.
În cuvinte simple, este un loc unde te simţi ca acasă. În același timp, este locul în care profesionalismul și dedicarea fac casă bună cu dorinţa de a oferi încredere și satisfacţii pacientilor. Tot aici, întâlnești feţe tinere și zâmbitoare ale rezidenţilor care vin să se instruiască în domeniul chirurgiei estetice, sub îndrumarea unor chirurgi cu experienţă. La Centrul Medical Pogany, am fost întâmpinată de d-na Dr. Carmen Giuglea, cu acelasi zâmbet cald și cu o cafea excelentă.
Cine sunteți, cum s-a născut acest centru medical și care este țelul său?
Această clinică este rezultatul colaborării a doi chirurgi plasticieni, eu și Dr. Silviu Marinescu, iar chirurgia estetică este activitatea de bază, cu tot ceea ce presupune ea: intervenții chirurgicale de modelare a sânilor, a conturului corporal, chirurgie estetică a feței, dar și tratamente nechirurgicale de întinerire facială.
Atat eu, cât și Dr. Marinescu suntem medici primari pe chirurgie plastică și conducători de clinici universitare, la Spitalul “Sf. Ioan”, respectiv Spitalul “Bagdasar-Arseni”. Astfel, avem atât responsabilitatea coordonării unui colectiv medical, dar și a formării și îndrumării rezidenților, viitoarele generații de chirurgi plasticieni.
Momentan, focusul nostru este pe chirurgia postbariatrică, adică chirurgia conturului corporal, care se adresează pacientilor obezi care au slăbit foarte mult, 30-100 kg sau chiar peste, în urma operațiilor la stomac. Vorbim aici în general de oameni tineri, de 30-50 ani, care ajung să aibă nevoie de remodelare corporală chirurgicală după scăderi masive în greutate.
Această chirurgie este una mai specială și mai dificilă, iar la noi în țară este oarecum la început. De altfel, nici operațiile la stomac de acest tip nu se fac aici de prea multă vreme.
În același timp, în clinică, colaborăm și cu colegi de alte specialități, cum ar fi cardiologie, dermatologie, medicină internă, gastroenterologie și ortopedie, astfel încât pacienții noștri, dar nu numai, să poată beneficia la nevoie de serviciile lor. Încurajăm în același timp și colaborarea cu tineri colegi plasticieni, care pot veni să-și opereze pacienții în clinica noastră în condiții financiare convenabile, oferindu-le la nevoie și un sfat profesional.
Sunt oamenii confortabili cu ideea de a avea acest tip de intervenții?
Revenind la pacienții de chirurgie postbariatrică, am constatat că în ultima perioadă au început să fie cumva mai deschiși. Cred că este și o problemă de educație medicală și de informare, pentru a putea căpăta încredere. Mărturiile unor pacienți care au avut experiențe asemănătoare sunt foarte utile pentru alți viitori pacienți, pentru a înțelege mai bine și dificultățile, dar și beneficiile. Impresionant este faptul că au început să comunice foarte mult între ei, creându-și grupuri de suport pe tema aceasta, în care discută și se încurajează reciproc.
Aveți pe perete o mulțime de diplome. Participați și la multe training-uri și congrese peste graniță. Aplicați în clinica dvs. ceea ce vedeți prin alte țări?
Printre noi, chirurgii, circulă o vorbă, reală de altfel: “Cele mai frecvente complicații în chirurgie apar după congrese, deoarece majoritatea chirurgilor încearcă să aplice în practică noutățile aflate cu aceste ocazii”. Într-adevăr, pe unele le aplicăm, pe altele ni le-am dori, însă e cert faptul că fiecare medic își creează în timp propria manieră de abordare a cazurilor, iar congresele și training-urile ne ajută să fim la curent cu noutățile în domeniu și să ne perfecționăm. Într-adevăr, luăm parte în mod constant la congrese internaționale în toată lumea, cu teme de interes în chirurgia estetică și nu numai, oriunde vedem o posibilă opțiune de evoluție pe plan profesional.
Ce v-a determinat să vă începeți propriul business?
Cred că inițial dorința de a putea câștiga un ban în plus în mod cinstit, din profesia noastră. Faptul că în spitalele de stat nu se poate opera chirurgie estetică te forțează să găsești o altă soluție în acest sens. A fost cumva un amestec între pasiune și necesitatea de a desfășura activitatea în condiții optime. Când am început această activitate, chirurgia estetică era la început la noi în țară, dar exista cerere și trebuia creată și oferta, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Acest lucru l-am încercat și noi, și a funcționat.
Povestiți-mi despre începuturi.
Am început timid, dar cu speranța că vom ajunge acolo unde ne propunem. Multe lucruri au părut inițial chiar imposibile. Mă refer la efortul de a dota o sală de operație, la incertitudinea că vom putea avea proprii pacienți. Însă ușor, ușor cazuistica s-a diversificat, numărul pacienților a crescut și lucrurile au început să prindă contur.
A fost greu? Vă este încă?
Nimic nu este ușor, dar dacă pornești pe un drum, trebuie să faci toate eforturile să ți-l menții.
Timpul nostru este împărțit între partea de spital dimineața și partea de chirurgie estetică în privat, în majoritatea după-amiezelor. Lucrurile au luat acum amploare si ajungem să lucrăm de dimineața până seara și să nu ne mai putem bucura de nimic altceva. În acest mod, familiile ajung cumva să fie “sacrificate”, ceea ce poate fi un minus important.
Ați investit mult?
Foarte mult. Dar niciodată nu trebuie să te sperii. Am apelat la împrumuturi bancare, și urmează ca ani buni de acum înainte să muncim pentru plata lor, dar nu aveam altă cale. După părerea mea, o afacere de succes este aceea în care faci ce-ți place, dar și reușești să creezi ceva durabil, care să rămână în urma ta. Și, evident, această afacere să-ți poată crea un confort financiar astfel încât să te și poți bucura de viață. Dacă mai ai timp…
„Întotdeauna am pus preţ pe calitatea serviciilor, dar credem că deosebit de important este și ca oamenii să se simtă confortabil și într-o relaţie apropiată și deschisă medic-pacient”
Vă mai amintiți momentul primilor bani câștigați din propria afacere?
A fost un moment minunat și a rămas o amintire dragă sufletului nostru! În 2000, când am făcut prima lipoaspirație, îmi amintesc că am luat pacienta de acasă cu mașina personală, am operat-o într-o clinică privată unde am închiriat sala de operație și, când totul a fost ok, am dus-o înapoi acasa. Din banii obtinuți am sărbătorit într-un mic restaurant de cartier.
Uitându-vă în urmă, ați face ceva diferit sau ați merge pe aceeași direcție pe care ați urmat-o până în prezent?
Cred că toate vin cum trebuie și la momentul oportun. Și că nu există o rețetă a succesului. Partea de spital îți oferă satisfacțiile legate de chirurgia reconstructivă, care se completează cu chirurgia estetică. Dar este dificil și foarte obositor. Există alți colegi chirurgi plasticieni care au ales mult mai de timpuriu doar chirurgia estetică din privat, dedicându-se ei și reușind să-și clădească în timp un renume. Și aceasta este o variantă câștigătoare. Poate că, la un moment dat, ea poate deveni mai monotonă, dar probabil că acesta este compromisul care trebuie acceptat. Repet, nu cred că există o variantă ideală.
Până unde merge visul?
Până într-acolo unde activitatea să-ți poată permită să te retragi când obosești, dar numele clinicii să confere acea încredere și stabilitate care să atragă în continuare pacienți, aceștia fiind convinși că vor fi pe mâini bune. Pe scurt, prestigiul clinicii să reprezinte garanția calității serviciilor medicale. Ne dorim ca această clinică să fie de referință pentru pacienți, atât din punctul de vedere al rezultatelor operatorii, cât și al relațiilor interumane.
Cu ce cuvinte v-ar plăcea ca oamenii să coreleze numele clinicii dvs?
Profesionalism, încredere și relații interumane perfecte. Întotdeauna am pus preț pe calitatea serviciilor, dar credem că deosebit de important este și ca oamenii să se simtă confortabil și într-o relație apropiată și deschisă medic-pacient. Nu operăm prețuri mari, luând în considerare experiența și expertiza profesională pe care le oferim. Majoritatea pacenților nostri sunt oameni cu venituri medii care vin la clinică în primul rând din necesitate. Pentru ei operațiile estetice reprezintă un efort financiar, astfel încât ne-am adaptat si noi. Un foarte bun exemplu în acest sens sunt pacienții de chirurgie postbariatrică, pentru care trebuie să practicăm niște prețuri suportabile pentru mai multe intervenții de remodelare corporală cumulate într-una singură.
Vă știți concurența?
Da, însă nu sunt multe centre de gen. Mă refer exclusiv la chirurgia postbariatrică. Noi suntem avem cea mai mare cazuistică și cea mai mare experiență, în momentul de față. Pentru restul intervențiilor de chirurgie estetică pe care le efectuăm în clinică, mă refer la augmentări mamare, mamoreducții, rinoplastii, blefaroplastii, lifting facial, remodelare corporală etc., oferim servicii de foarte bună calitate din partea unor chirurgi cu o experiență de peste 18 ani, la prețuri rezonabile. Și asta nu pentru că am fi mai puțin valoroși, ci pentru că ne gândim și la pacient.
Ce ați sfătui un tânăr rezident care ar vrea să-și urmeze visul?
Să muncească. Și să-și gasească eventual din vreme o nișă, un segment care nu este încă acoperit sau dezvoltat în chirurgia estetică din România. Apoi, n-ar strica să aibă intuiție, curaj și o conjunctură favorabilă. Nu trebuie să uităm că oamenilor trebuie să le oferim ceva de care ei au nevoie. Iar oamenii curajoși sunt răsplătiți, în general, de viață.
Ce pregătiți pentru 2019?
Cursuri hands-on pentru rezidenți. Eu, momentan, sunt și președinta Societății Române de Chirurgie Estetică și împreună cu colegii din board ne propunem să organizăm minimum două manifestări științifice pe an, de interes pentru comunitatea română de chirugie estetică. În luna februarie, vom organiza o Școală de iarnă pentru rezidenți și tinerii specialiști, unde dorim să facem și cursuri hands on, nu numai teoretice. Iar în septembrie va urma o Conferință de chirurgie estetică, cu invitați de marcă din SUA, Europa, Emiratele Arabe, care ne dorim să fie un succes.
În loc de concluzie… începuturile par imposibile până ajungi să le dovedești?
În momentul în care am început această parte de chirurgie estetică în privat, părea imposibil să pot strânge banii necesari pentru achizițiile de bază. Până când nu ai curajul de a pune pe hârtie toate costurile, riscurile și opțiunile pe care le ai, nu poti porni și nici merge înainte. Dar cu puțin curaj și noroc, lucrurile se așează, în cele mai multe dintre cazuri.
carte de vizită
CENTRUL MEDICAL POGANY
Str. Mugur Mugurel nr.4, sector 3, București
E-mail: giugleacarmen@yahoo.com
Telefon: +40 733 716 933/ +40 723 216 718/ +40 770 440 518