Caută În website

news

Sorin

Team building activ, o călătorie prin tine dincolo de limite

Sorin Sanda, omul care te învață să călătorești cu tine și prin tine în toată lumea, te așteaptă la Câmpu lui Neag cu o cafea la ibric. Fix cât umpli o cană mică și cât să te îndoiești că-ți va ajunge pentru ce povești se deschid încă de la curtea fără gard. 

La înălțimea lui de aproape 1,90 m, atletic și grizonant, păstrează o mustață care înclină balanța spre acel 50 spre 60 de ani, vârstă pe care corpul lui se încăpățânează să n-o arate. „Aici respir eu, în cabana cu vedere spre Retezat”, spune Sorin în timp ce amestecă în ceaun. Izul de cafea și cel de pădure umedă contrastează pe alocuri cu un gulaș bogat. Azi este de fasole, îi era poftă după meniul bosniac plin de carne din Aventura pe Tara din care tocmai s-a întors.

„De fapt, respir, dar la altă intensitate, în orice aventură în natură pe care o fac și mă bucur la fel de mult precum cei cu care merg pentru prima oară, deși eu sunt poate pentru a zecea oară în Tara. Mă simt în elementul meu pe munte, iar de anul trecut am descoperit că mă simt la fel de bine și pe mare sau ocean.”

În Aventura pe Tara a plecat cu 29 de oameni, 13 în team building, iar restul a venit să trăiască o vacanță altfel alături de familie. Și altfel, în stilul lui Sorin, înseamnă dincolo de limite, uneori chiar dincolo de limitele imaginației tale.

„Anul acesta pe Tara a fost greu, dar absolut fascinant, nou și pentru mine. Niciunul dintre noi, nici măcar eu sau echipa locală de rafting, nu ne gândeam că vom vâsli şapte ore, 75 km sub un cer gri, cu fulgere și tunete avertizând o furtună la trei kilometri depărtare. În aceste condiții, ne-am bucurat de fiecare cascadă vie, de fiecare rază de soare și mai ales ne-am bucurat de noi înșine. Au vâslit, cot la cot cu adulții, copii de opt ani. Ne-am umplut timpul cu povești, încurajări, jocuri gen Fazan sau cântece în orchestra de padele care erau pe rând chitară sau violoncel. Tocmai asta a fost absolut fascinant, că am trăit împreună o experiență și, individual, o alta.”

După prima zi de rafting a urmat a doua, un traseu mai scurt pe o bucată de Tara care parcă te lua la dans, iar skipperii (conducătorii bărcii) te îndemnau la vâslit cu noi tehnici. „Stânga-nainte, dreapta-napoi! Go, go, go… stop! Enjoy!” Erau comenzi care te făceau să te învârți în ochiurile de apă, să te lași purtat alene ca un vals sau abitir ca un tango furios de frumos, iar apoi să chiui de bucurie stropit de apa turcoaz ca într-o explozie ce marca un hop. Nu era o confruntare de forțe, ci un dans în care fiecare își făcea perfect pașii.

„Călătoritul și căutarea de chestii noi de practicat fac parte din mine și din omul care sunt și îmi place că pot să trăiesc asta alături de colegii mei. Mă face să mă simt apreciată, valoroasă și ca om, nu doar ca profesionist”, scria Camelia pe grupul de WhatsApp imediat după ce a ajuns la București.

Camelia a ales să meargă în team building-ul aventuros de pe Tara deși avea posibilitatea să stea la mare cu cealaltă parte a echipei. Direcția aceasta este preferată de departamentele de resurse umane pentru că aduce plusvaloare față de clasicele ieșiri cu echipa. Pentru că durata unui team building nu depășește, de regulă, trei zile, majoritatea companiilor preferă destinații din România, maximizând timpul de calitate petrecut în echipă. În Retezat, pe Jiu ori pe Nera, opțiunile de sporturi outdoor sunt numeroase, iar experiența poate fi una transformațională.

Sergiu știa că, dacă vine cu echipa lui în Retezat, va vedea multe emoții pure – unii vor țipa la prima săritură în canion, alții vor tremura la rapel, unii poate vor plânge pe Jiu la rafting. Nu se bucura că va scoate aceste emoții raw din ei, ci că dincolo de ele va exista altceva, ceva ce nu obții la un team building clasic de comunicare, tir cu arcul sau băuta la mare. Și tocmai pe asta paria, pe a-i scoate din zona de confort și a experimenta împreună aventura pură, trasul concomitent la padele pe Jiu, încrederea de a te lăsa în mâinile colegului la rapel.

Sorin Sanda, (foto sus) omul din spatele Transilvania Adventure, este, pe rând, sufletul echipei, salvator montan, profesor de educație fizică și sport, antrenor de alpinism și escaladă, licențiat în schi, fost campion al României la alpinism și unul dintre cei mai buni salvatori urbani din Europa. Din 2005 aduce oamenii în Transilvania la limita dintre curaj și nebunie; unii știu când fac pasul, toți știu că se lasă pe mâinile lui Sorin. El este, de fapt, punctul de sprijin, dar nu singurul. Împreună cu echipa lui, doar în primele şase luni ale anului 2019, a dus peste 300 de oameni în aventuri, bugetul mediu pe care companiile l-au alocat pentru activități fiind de 180 de lei de persoană.

Mihaela este contabilă și a fost până acum în trei expediții cu echipa Transilvania Adventure. „M-aș duce cu Sorin până la capătul lumii”, spune Mihaela, care a fost anul acesta pentru a doua oară în Aventura pe Tara. „M-am aruncat în cap la Cheile Buții și apoi de la şase metri înălțime, nelegată, în Tara și am vâslit ca nebuna şapte ore pe cea mai turcoaz apă pe care am văzut-o vreodată. Deasupra noastră fulgera, tuna și uneori ploua, dar eu știam că sunt în barcă cu Sorin și că la finalul celor 75 km vom râde triumfători la un pahar de vin.”

Aventura pe Tara a continuat pentru jumătate dintre ei în Grecia, unde au închiriat două veliere și au călătorit în voie din Corfu spre Paxos și Antipaxos. Cei şapte copii s-au bucurat de apă cât cuprinde, de SUP-urile pe care le împărțeau sau care uneori îi despărțeau în echipe și jocuri inventate. Adulții s-au bucurat de scuba diving printre pești multicolori și arici de mare, dar și de romul cu gheață în mijlocul unei Adriatice calme.

„Dacă vei întreba pe cineva care a făcut scuba cum este această experienţă, este foarte probabil ca în următoarea oră nimeni şi nimic să nu îl poată întrerupe. Îţi va povesti cât de fascinantă este senzaţia să te scufunzi în adâncuri, să descoperi vietăţi dintre cele mai deosebite şi cât de life-changing poate fi. Fiicele mele şi soţia mea sunt scafandri atestați și au descoperit o altă lume, o lume în care noi ne aflăm la începutul explorării vieții subacvatice. Eu fac parte dintr-un grup de oameni care doresc să se aventureze în sporturi de tot felul, fie iarnă, fie vară. Îmi place să descopăr, prin propriile simțuri, acele activități care îmi dau adrenalină şi mă regăsesc ca entitate liberă şi dornică de NOU. Așa am ajuns să descopăr scuba diving-ul. Am realizat cât de unic este sentimentul că, deși omului nu îi este dat să respire sub apă, progresul tehnologic îi permite acum să aibă privilegiul de a descoperi viața marină. M-am simțit ca un astronaut în spațiu și, cu toate acestea, nu am depășit orbita. Ajungi să apreciezi mai mult oceanele și mările cu care Pământul este acoperit într-un procent de 73%. Ajungi să înțelegi atâtea documentare care vorbesc despre protecția oceanelor și a vieții marine. Cuprinși de normalitatea zilelor noastre, nu reușim să apreciem la adevărata valoare planeta noastră. În apă nu doar că te descoperi pe tine ca individ, ce pot face corpul și creierul uman, dar ai și oportunitatea să-ți depășești propriile limite.”

Călătoriile cu familia sunt o altă prioritate pentru Transilvania Adventure. Echipei i-ar plăcea ca din ce în ce mai mulți români să renunțe la vacanțele statice. Anul acesta se merge de patru ori cu velierul, două dintre călătorii fiind pentru familii, iar celelalte două pentru cupluri tinere și singles. O pasiune descoperită recent de Sorin, sailing-ul, este un tip de experiență pe care dorește să-l ofere oamenilor curioși.

Acum și eu sunt curioasă cum reușește să facă un gulaș atât de bun și mai ales care este următoarea destinație. „Plec în Alpi în câteva zile. Merg cu prietenii mei alpiniști și salvamontiști, este team building-ul nostru”, spune el râzând și umplând iar strachina cu gulaș. Cu Transilvania Adventure poți pleca în expediții individuale pe Mont Blanc, Gran Paradiso, Monte Rosa, Kilimanjaro și pe Materhorn, în experiențe individuale sau cu familia pe Nera, Tara și Drina sau cu velierul pe orice mare, iar în team building în România și nu numai. Copiii au și ei aventura vieții lor în taberele de schi, supraviețuire sau MTB.
Un itinerar fără limite pe care îl puteți începe pe www.transilvania-adventure.com.


Mic dicţionar de aventură

Canyoning

Acest sport cuprinde o serie de tehnici cum ar fi: înot, alpinism, hiking, tiroliană și rapel pe alocuri, toate desfășurându-se într-un canion unde vei coborî pe firul apei. Vei porni din amonte pentru a ajunge la vărsare îmbrăcat într-un costum de neopren, cu cizme corespunzătoare și cască de protecție. Pregătește-te să sari în apă de pe stânci, de la diverse înălțimi, să cobori pe cascade și să te dai pe tobogane create de natură pentru cei îndrăzneți. Desigur, totul într-un cadru organizat, purtând neapărat echipament de protecție adecvat.

Canyoningul se practică în România la Cheile Buții, Valea Mării, Gaura Oanei și în Canionul Ţăsnei, Prisacina și al Tarei – cel mai mare din Europa și al doilea din lume după Canionul Colorado. Costurile pornesc de la 25 de euro și includ echipamentul complet.


Escaladă

Deși are reputația de a fi un sport extrem, escalada nu poate intra cu adevărat în această categorie pentru că traseele sunt amenajate în așa fel încât să nu existe niciun risc obiectiv. Pe perete artificial, pe stâncă sau pe gheață, echipamentul profesionist complet este pus la dispoziție de organizatori (încălțăminte specială, hamuri, corzi, căști, carabiniere și dispozitive de asigurare), tot echipa Transilvania Adventure are în grijă traseul sigur. Încălzește-te la peretele artificial, pentru ca mai apoi să experimentezi endorfinele maxime pe cel din gheață.

Prețurile pornesc de la 8 euro/persoană pentru escalada pe perete artificial și ajung la 30 de euro pentru escalada pe gheață.


Rafting

Raftingul și raftul pe ape repezi și înspumate sunt activități recreative în aer liber ce utilizează o plută (barcă gonflabilă) pentru a naviga pe un râu cu un instructor pregătit. Acest lucru se face adesea pe râuri cu grade diferite de dificultate. Abordarea riscurilor și nevoia de lucru în echipă pe ape repezi sunt experiențe de invidiat. Activitatea predilectă pentru team building, raftingul testează curajul, viteza de reacție, dar și abilitățile de a lucra coordonat cu ceilalți.

Rafting se face pe Jiu, Mureș, Nera, Cerna, Crișul Repede și pe Buzău, iar în Europa pe Nestos din Grecia, pe Tara din Bosnia-Herțegovina, pe Arve din Chamonix-Franța, pe Struma din Bulgaria. Costurile pornesc de la 45 de euro pentru un traseu de rafting.


Speologie

Carstul din România – deşi rocile carstificabile ocupă o suprafaţă relativ restrânsă (4500 km) din totalul suprafeţei de 237.500 km a României, numărul peşterilor este de 8100. Varietatea acestora este foarte mare, iar peisajul subteran de multe ori covârşitor. Vizitarea peșterilor se face cu ghizi specializați, antrenați în salva-speo, iar nivelul de dificultate va fi ales în funcție de experiența individuală. Călătoria în subteran vă va ului cu frumusețea formațiunilor carstice sculptate în milioane de ani. Veți putea vedea de unde își iau inspirația adaptările cinematografice precum „Călătorie spre centrul Pământului” după romanul lui Jules Verne.

Echipamentele tehnice vă vor oferi întotdeauna siguranță și vizibilitate pe tot parcursul descinderii în subteran, iar experiența costă 8 euro.


Scuba diving

Scuba diving-ul este o experiență deosebită de fiecare dată când o vei încerca. Unicitatea locurilor unde te scufunzi, a faunei şi vegetaţiei marine este, de fapt, deliciul oricărei activități scuba. Dacă eşti începător, fă scuba în România, în lacuri şi în Marea Neagră, în Grecia, Cipru, Malta, Italia, Spania, Irlanda, Islanda sau Croaţia, apoi în Egipt și descoperi Marea Roșie sau chiar în Atlantic pentru un scuba de ocean.

Prețurile încep de la 25 de euro pe oră.


Rapel

Este o coborâre pe verticală pe un perete de stâncă, într-un aven din peșteră, pe o cascadă, adesea combinat cu alte tehnici la canyoning. Echipamentul necesar: corzi statice și dinamice, dispozitive de coborâre, cască, ham, toate pe măsura fiecărui membru al echipei tale.

Din aceeași categorie